Avusturya'da Cumhurbaskanligi Seçimini Van Der Bellen Kazandi

Avusturya’da oylarin yüzde 99,7’sinin sayilmasinin ardindan resmi olmayan sonuçlara göre, 78 yasindaki mevcut Cumhurbaskani Alexander Van der Bellen oylarin yüzde 56,2’sini alarak yeniden Cumhurbaskani seçildi.

Avusturya'da Cumhurbaskanligi Seçimini Van Der Bellen Kazandi


Avusturya’da halk, yeni cumhurbaskanini seçmek üzere sandik basina gitti. Yerel saatle 07.00’de baslayan oy verme islemi 17.00’da sona erdi. Oy sayim isleminin baslamasinin ardindan toplamda 7 adayin yaristigi seçimde 78 yasindaki mevcut Cumhurbaskani Alexander Van der Bellen resmi olmayan sonuçlara göre oylarin yüzde 56,2’sini alarak yeniden Cumhurbaskani seçildi.

Van der Bellen yaptigi açiklamada, "Çogunluk kolayca söylenebilir, ancak mutlak çogunluk, digerlerinin (adaylarin) toplamindan daha fazla oy anlamina gelir ve bunu çok ciddiye almak gerekir. Bunun olacagindan hiç emin degildim ama oldu ve çok memnunum” dedi.

Van der Bellen’in en yakin rakibi asiri sagci Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) adayi Walter Rosenkranz ise yaptigi açiklamada, "Alexander Van der Bellen ilk turda bir sonraki baskan olmayi basardi. Onu bu konuda tebrik ediyorum" ifadelerini kullandi.

Oylarin yüzde 99,7’sinin sayilmasinin ardindan Van der Bellen’in en yakin rakibi Rosenkranz oylarin 17.9’unu, Bira Partisi’nin adayi Dominik Wlazly’in oylarin yüzde 8.4’ünü, bagimsiz aday olan eski gazeteci Tassilo Wallentin oylarin yüzde 8,3’ünü, FPÖ’nün eski milletvekillerinden asiri sagci Gerald Grosz oylarin 5,5’ini, Avusturya Insan, Temel Haklar, Özgürlük (MFG) Partisi’nin adayi Michael Brunner oylarin yüzde 2,1’ini ve is adami Heinrich Staudinger ise oylarin 1,5’ini aldi.

Yaklasik 6 milyon 400 bin seçmenin bulundugu Avusturya’da seçime katilim orani yüzde 65,8 oldu.

Resmi sonuç hafta içi açiklanacak

Posta yoluyla kullanilan oylarin yarin sayilmasiyla seçim sürecinin sona ermesi ve resmi sonuçlarin ise hafta içi Içisleri Bakanligi tarafindan açiklanmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA