Meme Kanserine Farkindalik Için Sanat Ve Saglik Bulustu

Meme kanserine farkindalik kazandirmak için Mecidiyeköy Sanat Meydani’nda 3 metre uzunlugunda bir platform yerlestirildi. Kanserde erken teshisin hayat kurtardigina dair bilgilendirici bir mesajin verildigi platforma yapistirilan etiketleri söken vatandaslar, gün sonunda “Erken Tani Ile Kanseri Hayatindan Çikar” yazisini ortaya çikardi.

Meme Kanserine Farkindalik Için Sanat Ve Saglik Bulustu
Koruyucu saglik hizmetleri çerçevesinde Sisli Mecidiyeköy Sanat Meydan’inda “Kanseri Hayatimizdan Siliyoruz” adli sosyal sorumluluk etkinligi düzenlendi.

Türkiye Hastanesi ve Sisli Belediyesi Komsu Kart’in birlikte düzenledigi projede kanserde erken teshisin önemine dikkat çekildi. Meydana yerlestirilen 3 metre uzunlugundaki platformla meydanda bulunan vatandaslara meme kanserine dair güncel bilgiler paylasilarak, bilgilendirici brosürler dagitildi. Ayni zamanda platformdan tek tek etiketleri çikaran vatandaslar, “Erken Tani Ile Kanseri Hayatindan Çikar” yazisini ortaya çikardi.

Memede hissedilen agrisiz sertlige dikkat

Meme kanserinin kadinlarda en çok görülen kanser türü oldugunu belirten Türkiye Hastanesi, Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Cavit Hamzaoglu, tüm dünyada kadinlarin yaklasik yüzde 13’ünün meme kanserine yakalandigini vurgulayarak, “Her 8 kadindan 1’i meme kanserine yakalaniyor. Erken teshis çok önemli. Meme kanseri öldürmez, tedaviye geç kalinmasi hastalari öldürür. 20 yasindan sonra bütün kadinlarin her ay kendi kendilerini muayene etmeleri lazim. Reglin bitmesinden 8 gün sonra regli kaynakli gögüs sertlikleri gidecegi için kendileri daha iyi kontrol edebilirler. Meme kanseri yapilan kontrollerle çok erken fark edilebilir. Çünkü muayenesi çok kolaydir. En çok görünen belirtisi ele gelen agrisiz bir sertliktir. Bunun disinda meme basinda çekilme, meme derisinde kizarma, meme basinda egzama seklinde görüntünün olmasi ve akinti olmasi meme kanserinin bulgularidir. Erken teshisle memeyi cerrahi operasyonla almaya gerek yok. Meme koruyucu ameliyatla kanserden kurtulmak mümkün. Ancak geç kalindiginda vücudun baska bölgelerine siçrama riski var. Bu da tedaviyi zorlastiriyor” dedi.

40 yasindan sonra yilda bir kere doktora görünmenin gerekli oldugunu söyleyen Op. Dr. Cavit Hamzaoglu, en geç iki yilda bir mamografi çektirilmesinin önemli oldugunu söyledi.

40 yasin altindaki kadinlarin ise en ufak bir sikâyetlerinin olmalari durumunda hemen doktora gitmelerini önerdi.

“Hormon kullanilmasi kanser riskini artiriyor”

Meme kanserinin kesin nedeninin belli olmadigini söyleyen Op. Dr. Cavit Hamzaoglu, olasi nedenlerini ise su ifadelerle siraladi:

“Genetik faktörler, geç evlenme, az dogurma, az emzirme, erken yasta adet görme, geç yasta adetten kesilme, uzun süre hormon kullanilmasi meme kanserine neden olabilir. Özellikle menopozdan sonra iki yil gibi bir süre hormon kullanilmasi meme kanseri riskini artirir.”

Türkiye Hastanesi Kurumsal Iletisim ve Pazarlama Müdürü Beril Baki ise etkinlikle ilgili su bilgileri paylasti:

“Türkiye Hastanesi olarak koruyucu saglik hizmetleri anlaminda sosyal sorumluluk projelerine çok önem veriyoruz. Bugün de Mecidiyeköy Sanat Meydani’nda bir araya geldik. Amacimiz Meme Kanseri Farkindalik Ayi için farkindalik çalismalarini artirici bir projede bulunmak. Hayatin rutin akisi içerisinde bir mesajimiz var. Gelen vatandaslarimizdan bu mesajin etiketlerini sökerek, ‘Kanseri Hayatinizdan Siliyoruz’ isimli sloganin öne çikmasi sagliyoruz. Elimizde erken tani gibi bir gücümüz var. Erken tani, erken teshis son derece önemli. Bu anlamda da kadinlarimizin kontrollerini ihmal etmemelerini istiyoruz.”
Kaynak: İHA