Tespih Tutkusu Usta Yapti

Malatya’da yasayan Tolga Evciloglu’nun küçük yaslarda baslayan tespih tutkusu önce koleksiyona sonra da ustaliga dönüstü. Evciloglu simdilerde yurt içi ve yurt disindan gelen taleplere yetismeye çalisiyor.

Tespih Tutkusu Usta Yapti
Battalgazi ilçesinde yasayan Tolga Evciloglu’nun (36) küçük yaslarda baslayan tespih tutkusu önce koleksiyona, zamanla ise ustaliga dönüstü. Yedi yildir tespih imalati yaparak sektörde hizmet veren Evciloglu’nun atölyesinde büyük bir titizlikle hazirladigi birbirinden degerli tespihler ise büyük ilgi görüyor.

Sektöre koleksiyon olusturarak giris yaptigini, daha sonralari ise bir tespih ustasinin yönlendirmesiyle tespih imalatina basladigini aktaran Evciloglu, “2015 yilindan beri tespih yapiyorum. Daha öncesinde de tespih kullanicisi olarak bu isin içerisindeydim. Begendigim tespihleri alip koleksiyon yapardim, hediye ederdim" dedi.

Tespihlere öteden beri ilgisinin bulundugunu kaydeden Evciloglu, "Bu ise gönül vermistim, tespih isini seviyordum. Rahmetli ustamla olan iletisimimiz, tespih isini ögrenmeme vesile oldu. Kendisi bu isi bize ögretti. Rahmetli ustam, dünyanin ilk gümüslü imame, Malatya usulü imame dedigimiz isçiligin icat edenidir. Kendisi sayesinde bu ürün dünyada taninmis olup tüm Türkiye’de ve dünyada kullanilmaktadir" ifadelerine yer verdi.

Perakende satislarinin bulunmadigini ifade ederek özel siparis üzerine üretim yaptigini belirten Evciloglu, "Öncelikli olarak müsterinin benden istedigi siparisi çalismaktayim. Bunun yaninda dogal malzemeler, kuka, öd agaci, narçil, pelesenk, abanoz gibi egzotik ülkelerde yetisen ahsaplarla, sert agaçlarla çalismaktayiz. Müsterimize eski malzemeler, Osmanli sikmalari, Osmanli oyun zarlari, dönem isçiliginde kullanilmis çekmece kulplari, biçak saplari, kalem, bilardo gibi objeleri kullaniyoruz. Müsteriler bu objeleri gönderirler, gönderdikleri objeleri keser biçer istedigi modeli istedigi ölçüye göre kendisine koleksiyonluk olarak teslim ederiz. Perakende satisimiz yoktur. Istege ve kisiye özel tespihler yapmaktayiz. Isin mutfak kisminda yer aliyoruz” seklinde konustu.

Talep edilen ürünün cinsine göre fiyatlarinin degistigini belirten Evciloglu, "Yurt içinden belirli koleksiyoncular var. Bunlar genellikle eski malzemeleri, objeleri, gramla satilan degerli malzemeleri yaptirirlar. Yurt disinda ise ustamin icat ettigi gümüslü imameler, Malatya usulü imameler ragbet görmektedir. Kuveyt’ten kargo uçakla bize imameler, parçalar gelir. Biz bunlari keser biçeriz, istedikleri modeli, mesela Kabe tarafindan begendikleri camilerin minare modelleri ya da yasadiklari sehirden gezdikleri, gördükleri turistik yerlerdeki minare modellerini bize imame yaptirarak koleksiyonlarina eklerler. Fiyat araligimiz gümüslü imamede 350 TL’den baslar 10 bin TL’ye kadar kullanilan altin, gümüs, zümrüt, yakut gibi taslara dayali yukarilara dogru çikar. Normal tespih, klasik isçiliklerimiz ise bin TL’den baslar gramla alinan satilan malzemelere göre bin dolarlara kadar çikmaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA