Yatak Endüstrisi 2023'Te 3 Milyar Dolar Ihracat Hedefliyor
2023’ün sonuna kadar 3 milyar dolarlik üretimi 4 milyar dolara, 2 milyar dolarlik ihracati ise 3 milyar dolara çikmasi beklenen yatak yan sanayi sektörü Istanbul’da uluslararasi bir organizasyonla bir araya geldi.

Türkiye’de sektörünün ilk fuari oldugu belirtilen IBIA Expo-Yatak Yan Sanayi ve Teknolojileri Fuari, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank’in da katilimiyla bugün basladi.
IBIA EXPO 2022, Türkiye’nin yatak komponentleri ve teknolojileri konusunda ilk olmasinin yani sira, uluslararasi düzeyde de Avrasya’nin en büyük fuari olma özelligini tasidigi belirtildi. IBIA EXPO 2022’nin açilis töreninde konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Türkiye’nin Dogu’nun Avrupa’ya, Bati’nin Asya’ya, dünyanin da Afrika’ya açilan kapisi ve dünyanin merkezi konumunda oldugunu vurgulayarak, "Ülkemiz öyle stratejik bir konuma sahip ki, dünyanin önemli pazarlarina görece yakinlik gibi çok degerli bir avantaja sahibiz. Biz, bu avantajimizi ürünlerin vitrini dedigimiz fuarlar araciligiyla ekonomik kazanimlara dönüstürebiliriz. Bu manada Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak fuarlari ziyadesiyle önemsiyoruz" dedi.
Avrupa’da ve ABD’DE resesyonun konusuldugu bir dönemde, Istanbul’da bugün Yatak Yan Sanayi ve Teknolojileri Fuari disinda kuyumculuk ve demir çelik ile beraber 3 fuarin açilisina katilacagini bildiren Varank, "Böylesine bir ekonomik canliligin yasanmasi bizleri sahsen memnun etti.Fuar, ülkemizin yatak kompanentleri ve teknolojileri konusundaki ilk fuari. Bu yil ilk defa düzenlenmesine ragmen sektöründe Avrasya’nin en büyük, dünyanin 2. büyük fuari konumunda. 4 gün sürecek fuar bundan sonra sektörün en önemli bulusma noktalarindan bir tanesi olacagina inaniyoruz" ifadelerini kullandi.
ITO Baskani Sekip Avdagiç ise “Kisa zamanda hem derneklesen hem de ulusal düzeyde organize olan IBIAEXPO’yu tebrik ediyorum. Türkiye’nin çok önemli üretim potansiyeli olan bu sektörün 3 milyar hedef olan ihracatini, 13 milyar dolar seviyelerine çikarabilecegini insallah görecegiz” dedi.
"Hedef, dünyada ilk üç ülke arasina girmek"
IBIA Dernek Yönetim Kurulu Baskani Osman Güler, dünya yatak üretiminin alt sektörleriyle birlikte yillik 40 milyar dolar gibi önemli bir potansiyele sahip oldugunun altini çizerek, "Türkiye’de yatak yan sanayi sektörünün rakamsal büyüklügüne bakildiginda çok parlak bir tablo ile karsi karsiya kaliyoruz. Ülkemizdeki sektörel firmalarin üretimleri 3 milyar dolar, ihracatlari ise 2 milyar dolar. 25 bin kisilik dev bir istihdama sahibiz. Hedefimiz yeni rekorlara, 35 bin istihdama ve 3 milyar dolarlik ihracat rakamina ulasmak" dedi.
IBIA EXPO 2022 organizatörü BIFAS Fuarcilik Yönetim Kurulu Baskani Ümit Vural, IBIA EXPO 2022’nin kisa sürede uluslararasi bir boyut kazanarak, sektöründe Avrasya’nin en büyük fuari oldugunu söyledi.
ISPA Baskani Ryan Trainer basta olmak üzere birçok sektör temsilcisinin katilacagi seminerler ve etkinlikler bölümü de fuarda katilimcilar tarafindan izlenebilecek. Seminerlerde son teknolojiler ve trendler anlatilarak, katilimcilara zengin ve efektif bir platform sunulacak. Fuar kapsaminda, yatak endüstrisindeki trendler, yatak üretiminde endüstri 4.0, sürdürülebilirlik ve izlenebilirlik, kalite, etki ve yeni ürün ve yeni pazarlara ulasim gibi konular, seminerlerin ana basliklari olacak. Seminerlere, Yatsan CEO’su Gökalp Bahçeli, Elektroteks CEO’su Serkan Güler, BekaertDeslee Sürdürülebilirlik Müdürü Charles Christiaens, Yatas Operasyon Direktörü Metin Özbek, Durak Tekstil Pazarlama Müdürü Ali Yigit Durak, Boyteks Harun Gürkan Yigit ve Özen Iplik’ten Adnan Türker konusmaci olarak katilarak sektöre iliskin bilgiler verecek.
IBIA Expo 2022, yatak yan sanayi, makine ve ekipmanlarin profesyonellerini bir araya getiren uluslararasi bir ticaret fuari olmasinin yani sira en son teknolojilerin ve inovatif ürünlerin sergilendigi bir ihracat platformu özelligi de tasiyor.
Fuar; 150’ye yakin firma katilimiyla 15 bin metrekare alanda 6-9 Ekim tarihleri arasinda ziyaretçileriyle bulusacak.
