Merkez'in Faiz Orani Vatandasa Yansimadi, Bankacilik Sektörü Kârini 5'E Katladi

Merkez Bankasi’nin faiz indirimleri vatandasa ulasmiyor. Bankalar yüzde 12 faiz oraniyla aldigi kaynaklari ihtiyaç kredisinde yüzde 25, ticari kredilerde yüzde 40 oranla vatandaslara veriyor. BDDK verilerine göre yilin ilk 8 ayinda bankacilik sektörü kârlari 5 kat artis gösterdi.

Merkez'in Faiz Orani Vatandasa Yansimadi, Bankacilik Sektörü Kârini 5'E Katladi


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), pandemi öncesi ekonomik hareketliligi sürdürmek amaciyla faiz indirimlerini sürdürüyor. Son para Politikasi Kurulu (PPK) toplantisinda Merkez Bankasi’nin haftalik repo yoluyla bankalara verdigi paradan aldigi faiz olarak tanimlanan politika faizi 100 baz puan indirilerek yüzde 12’ye çekildi. Eylül 2021’de faiz indirimlerine baslamis, politika faizi 4 ayda 5 puan düsürülerek yüzde 19’dan yüzde 14’e çekilmisti.

Bankalar ile TCMB faizi arasindaki makas araligi yüzde 13

Merkez Bankasi’nin yüzde 12’ye çektigi politika faiz orani, ayni dogrultuda vatandasa yansimadi. Bankalar yüzde 12 faiz oraniyla aldigi kaynaklari, krediye yüzde 25 faiz oranlariyla dönüstürdü. En düsük ihtiyaç kredisinin yillik faizi yüzde 25 seviyesindeyken ticari kredilerde bu oran yüzde 40 seviyelerinde.

Bankacilik sektörünün kâri 5 kat artti

Bu durum sonucu bankalar kârlilik oranlarini yükseltti. Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Agustos ayi verilerine göre bankacilik sektörü yilin ilk 8 ayinda bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 420 artisla 252,2 milyar lira kâr elde etti. Sektör, 2021 yilinin ayni döneminde 48,5 milyar lira kâr elde etmisti. Banka kârlarinin bir yilda 5 kat artmasi, vatandasin ihtiyaç ve ticari kredilere ulasmasini zorlastiran bir sürece dönüstü.

Örnek verilecek olursa; 10 bin TL’lik 12 ay vadeyle hesaplanan ihtiyaç kredisinin geri ödemesi ortalama 11 bin 790 lira olarak yapiliyor.

Yil sonuna kadar 3 PPK toplantisi yapilacak

Merkez Bankasi bu yil sonuna kadar 3 kez faiz karari açiklayacak. Bir dahaki Para Politikasi Kurulu toplantisi 20 Ekim’de gerçeklestirilecek. Kurul, faiz karari için 24 Kasim ve 22 Aralik tarihlerinde toplanacak ve yillik toplanti takvimini bitirmis olacak.
Kaynak: İHA