Dede Mesleginde Siparislere Zor Yetisiyorlar

Izmir’in Kemeralti Çarsisi’nda dededen kalma dükkanda kalaycilik meslegini sürdüren Yasar-Aziz Bartik kardesler, pandemiden sonra bakir ürünlere ilginin arttigini belirterek "Kalaycilik meslegi su anda altin devrini yasiyor" dedi.

Dede Mesleginde Siparislere Zor Yetisiyorlar
Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan Geleneksel Zanaatlarin Yasatilmasi kategorisinde Tarihe Saygi Yerel Koruma Ödülü’ne layik görülen Yasar-Aziz Bartik kardesler, Izmir’in tek gerçek kalay ustalari olarak biliniyor. Dede Aziz Bartik’tan baba Nazmi Bartik’a geçen kalaycilik meslegini bugün hala sürdüren Bartik kardesler, gönülden bagli olduklari kalayciligi simdi de yegenlerine ögretiyor. Bu eski meslegin genelin aksine bitme noktasina gelmeyecegini, hatta kalayciligin altin devrini yasadigini söyleyen Bartik kardesler, vatandaslara kursunla kalaylanan bakir ürünler konusunda da uyarida bulundu.

“Bizden baska gerçek kalayci yok”

Dedesinden kalma dükkandan hiç ayrilmadiklarini belirten Yasar Bartik, “Babam askerdeyken dedem bu dükkani tutmus. Babam askerden dönünce de dükkani ona teslim etmis. Biz iki kardes ilkokulu bitirdikten sonra babamin yaninda çirakliga basladik. Eskiden burada 10 kisi çalisirdi. Su anda iki kardes ve bir yegenimizle bu meslegi sürdürmeye devam ediyoruz. Babamiz 3 sene önce vefat etti ancak o son yillarda isi bize zaten teslim etmisti. Manisa’dan Izmir Çesme’ye kadar olan bölgede bizden baska gerçek kalayci yok. ‘Kalayciyim’ diyenler de bize getiriyor, biz kalayladiktan sonra müsterilerine teslim ediyor” dedi.



“Kursunla kalaylama tehlikeli”

Kursunla kalaylanan bakir ürünler konusunda uyarilarda bulunan Yasar Bartik, “Mahalle arasindaki kalaycilara da dikkat etmek gerekiyor. Bu kisiler genelde kursunla kalaylama yapiyor. Kursunla kalaylama çok tehlikeli. Çünkü sagliga zararli. Bazi kisiler kalay ve kursunu karistirarak çalisiyor. Kalaydan baska malzemeyle yapilan is saglik açisindan zararlidir” diye konustu.



“Kalaycilik meslegi altin devrini yasiyor”

Pandemi dönemi sonrasi islerin açildigini kaydeden Bartik, “Pandemi döneminde doktorlar tarafindan bakirin daha saglikli oldugu da söylenince insanlar bakira döndü. Annesinden babasindan kalan bakir materyalleri kalaylatmak isteyenler, yeni bakir ürün alanlar çogaldi. Kalaycilik meslegi su anda altin devrini yasiyor. Insanlar artik hem sagligini hem de lezzeti düsünüyor. Çünkü bakirda demlenen çay bile daha lezzetli olur. Bakirda yapilan yemegin lezzeti fazla olur” ifadelerini kullandi.

“Bu meslek bitmez”

Teknolojinin gelismesiyle birlikte kendilerinin de internet üzerinden siparis aldiklarini kaydeden Yasar Bartik, “Dededen babaya, babadan da ogula geçen meslegimizi biz de yegenimize ögretiyoruz. Bu meslegin getirisi var. Bu yüzden bu meslek bitmez” sözlerine yer verdi.
Kaynak: İHA