Lezzetlerin Sultani Saruc Tescillendi

Erzincan’in Üzümlü ilçesinde yetisen ve kentin tescilli ürünlerinden olan Cimin üzümü ile cevizin muhtesem birlikteliginden olusan ve kis aylarinda sohbetlerin vazgeçilmezi olan yöresel lezzet saruc, marka kurumunca onaylanarak tescillendi.

Lezzetlerin Sultani Saruc Tescillendi
Üzümlü ilçesindeki baglarda 8 bin 650 dekar alanda ve yillik ortalama 7 bin ton üretilen Cimin üzümü yaz ve kis aylarinda sofralardan eksik olmuyor. Kendine has essiz tadiyla yazin sofralik olarak, kisin ise kuruyemis olarak talep gören Cimin üzümü, seker oraninin düsük olmasi sebebiyle de özellikle diyabet hastalarinca tercih ediliyor. Kentin tescilli ürünlerinden olan Cimin üzümü, dönem dönem bazi Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor.

Radyo, televizyon ve gazetelerin uzanamadigi eski zamanlarda kis gecelerinin sohbetlerinde bir yandan memleket meseleleri konusulurken sohbet arasinda yöresel kuruyemisler gelen misafirlere ikram edilirdi. Erzincan’da mahalli kuruyemisler arasinda yer alan üzüm ve cevizin muhtesem birlikteliginden meydana gelen sarucun ulusal pazara kazandirilmasi ve degerinin daha iyi anlasilip korunabilmesi amaciyla Üzümlü Kaymakamligi Köylere Hizmet Götürme Birligi tarafindan basvurusu yapilan ve KUDAKA Teknik Destek projesi dahilinde saglanan danismanlik süreci neticesinde “Erzincan Üzümlü Sarucu” marka kurumunca onaylanarak, tescillendi.

“Enerji deposu”

Saruc Erzincan’in Üzümlü ilçesinin, meshur cimin üzümünden yapilan üzüm basmasi (sarucu) yöresel bir lezzet ve tamamen enerji deposudur.

Saruc, üzüm ve cevizin muhtesem birlikteliginden meydana geliyor. Tamamen organik. Kaslari rahatlatir ve damar sertligini önler. Sarucun, halsizlige, kansizliga, ishale ve zayifliga iyi geldigi bilinmektedir. Yöresel lezzetlerden olan saruc Erzincan ve çevre illerde bilinmektedir. Damakta kalan etkileyici tadiyla, protein ve karbonhidrat kaynagi.

Erzincan Tulum Peyniri, Erzincan Bakir Imalat ve El Islemeciligi Sanati, Refahiye Bali, Cimin Üzümü, Erzincan Kesme Kadayifi, Kemaliye Dutu/Egin Dutu ve Kemah Dogal Kaynak Tuzundan sonra Erzincan Üzümlü Sarucunun da tescillenmesiyle Erzincan’da cografi isaret alan ürün sayisi 8’e yükseldi.
Kaynak: İHA