Konya Büyüksehir Kizilören'de Magaradan Peynir Çikarma Gelenegini Yasatiyor

Konya Büyüksehir Belediyesi, Meram ilçesine bagli Kizilören Mahallesinde asirlardir devam eden magaralardan tulum peyniri çikartma gelenegini sölene dönüstürdü.

Konya Büyüksehir Kizilören'de Magaradan Peynir Çikarma Gelenegini Yasatiyor
Konya Büyüksehir Belediyesi tarafindan Meram ilçesine bagli Kizilören Mahallesi’nde bu yil da Tulum Peyniri Söleni düzenledi.

Kizilören Mahallesi’nde yüzyillardir süregelen magaralardan tulum peyniri çikartma etkinlikleri Konya Büyüksehir Belediyesinin organizasyonunda sölene dönüstürülüyor. Etkinlikte yöre halki, magaralara yerlestirdigi tulum peynirlerini cosku içerisinde çikartti. Büyüksehir Belediyesi de nitelik ve kalite analizleri yapmak ve ürün gelistirmek maksatli yerlestirdigi 50 kilo peyniri magaradan çikararak sicak ekmek esliginde vatandaslara ikram ederken Konya’nin magara peynirleri de sölende tanitildi. Peynirleri magaralardan çikartan vatandaslar, olgunlasan peynirlerin büyük çogunlugunu kendi ihtiyaçlari için kullanirken bir kismini da gelir saglamak amaçli düzenlenen etkinlikte satisa sundu. Asirlardir devam eden gelenegi sölen haline getiren Konya Büyüksehir Belediyesi, magaralardan tulum peyniri çikarma etkinligiyle Kizilören peynirini Konya gastronomi turizmine kazandirmayi amaçliyor.

Kizilören’de her yil Haziran ayi basinda deri tulum ve bidonlara doldurduklari yaklasik 50 ton peyniri olgunlasmasi için magaralara birakan yöre halki, magaralarda olgunlasan peynirleri Ekim ayi sonunda çikartiyor.
Kaynak: İHA