Komsularinin Bedensel Engelli Çocuklarina Huzur Vermedigini Iddia Eden Aile Evini Satiliga Çikardi

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yasayan Aynur-Muharrem Kara çifti, bedensel engelli ogullari olan Ays’a, davalik olduklari komsularinin huzur vermedigini iddia ederek evlerini satisa çikardi.

Komsularinin Bedensel Engelli Çocuklarina Huzur Vermedigini Iddia Eden Aile Evini Satiliga Çikardi
Aynur-Muharrem Kara çiftinin iki çocugundan biri olan Ays Kara, 1 yasinda geçirdigi hastalik sonucunda engelli kaldi. Doktorlarin 6 yil ömür biçtigi engelli genç aldigi destekle yasama tutunmayi basardi. 17 yasindaki Ays’in tedavisi için uzun yillardir mücadele veren Kara ailesi, iddiaya göre 3 yil önce tasindiklari apartmandaki üst katinda oturan komsusu M.G. ile çok ses yaptiklari gerekçesiyle tartisma yasadi. Olaylarin büyüyerek kavgaya dönüsmesi sonrasi Kara ailesi ile komsusu davalik oldu.

“Oglumun psikolojisini bozdular”

Anne Aynur Kara, gazetecilere yaptigi konusmada, “Ays Kara’ya 6 yil ömür biçilmisti ama Ays su anda 17 yasinda. Bizim çabamiz ve emegimizle bu yasina geldi. Ben bu eve 3 yil önce tasindim. 1.5 yil önce üst kata tasinan komsularimiz yüzünden kabus yasamaya basladik. Yasanan bu olaylar bizim huzurumuzu fazlasi ile kaçirdigi için evimizden tasinma asamasindayiz. Oglum Ays’in görünüsünün çocuklarini korkuttugunu iddia ederek her firsatta küfür, hakaret ve gürültü yaparak oglumun psikolojisini bozdular. Su an tip fakültesinde okuyan kizim lise döneminde bunlarin yaptiklari zulüm yüzünden evimizin yakinindaki okulda yatili olarak kalmak zorunda kaldi” dedi.

Yasanilan olay karsisinda çok sabrettiklerini, komsularinin küfür ve hakaretlerine maruz kaldiklarini iddia eden Kara, “Hayatimizdan bezdirmeye çalistilar ve bizi çok yiprattilar. Biz aile olarak kendimizi Ays’in tedavisine adadik. Kimseden bir sey beklemiyoruz. Sadece anlayis bekliyoruz. Bize yapilan küfürleri hakaretleri ve iftiralari bildikleri halde herkes sessiz kaldi. Yalanci sahitleri ile dava açarak hayatimizi zorlastiran, açtiklari dava ile bizi maddi sikintilar içine sokarak engelli oglumun umutlarini, yasam mücadelesini karartmaya çalisan insanlara karsi biz devletimizden sadece adil yargilanma istiyoruz” diye konustu.

Komsusuyla davalik olma sürecinden bahseden anne Kara, su ifadelere yer verdi:

“Oglumla Kosova’ya gitmek için asi olmustuk. Asi maalesef dokundugu için ciddi sikinti yasadik. O süreçte esimi isten çagirdim. O gün evde oldugumuzu anladiklarinda özellikle Ays’in odasinin bulundugu noktadan gürültü yaptiklarinda esim üst kata rica etti. ’Lütfen’ dedi, ’çocuk nöbet geçiriyor, atesi yüksek, hiç uyumadi’ diye. O beyefendi ogluma küfür edince esim de bir baba olarak adama saldiriyor. O saldiridan sonra sahit olarak olayi sadece kizim ve alt kat komsumuz görmüs. Onlarin sahitleri gördügünü iddia ediyorlar ve bu yüzden ben ve esim 5 yil HGB (Hükmün açiklanmasinin geri birakilmasi) aldim. Su anda da maddi manevi tazminata hazirlaniyorlarmis sanirim.”

Kara, yasanilan olay nedeniyle oglu Ays’in psikolojisinin bozuldugunu ve bu sebeple evi satisa çikardiklarini söyledi.



“Ilaçlari almak yerine avukatlara para ödemeye basladik”

“Ays ile evimi otel gibi kullaniyorum” diyen Kara, “5 gün buradayim, 2 gün de tedavi için Istanbul’dayim. Çok zor bir süreç yasiyor. Ays hem psikolojik açidan hem de bedenen çok zor bir süreç yasiyor. Çünkü aldigi tedavi ve ameliyatlar çok agir. Ayrica Ays’in geçirdigi nöbetler agir ilaçlara sebebiyet oluyor. Yesil reçete ilaçlar bunlar. Amerika’dan gelen pahali ilaçlari var. Biz bunlari almak yerine maalesef avukatlara para ödemeye basladik. Yani çocugun tedavilerinin çogunu aksatmak zorunda kaliyoruz maalesef” ifadelerini kullandi.

“Yenilenme yoluna giderek maddi ve manevi zarari ortadan kaldirmaya çalisacagiz”

Kara ailesinin avukati Mert Ibrahim Özdemir de “Toplum olarak empati yetenegimizi biraz yitirdigimizi düsünüyorum ve bu sebeple Ays gibi özel çocuklarin ailelerine karsi çok daha duyarli olmamiz gerektigini düsünüyorum. Aile bu yargilama sonucunda maddi ve manevi ciddi zarar görmüstür. Halen bu olaydan fazlasiyla etkilenmektedir. Bu süreçte baska bir meslektasim kendilerine hukuki destek saglamistir. Biz ise bundan sonraki süreçte geçerli sebeplerle yargilamanin yenilenmesi yoluna giderek ailenin bu durumdaki maddi ve manevi zararini ortadan kaldirmaya çalisacagiz. Bu hafta içerisinde yargilanmanin yenilenmesi ile ilgili hukuki bütün zemini hazirlayarak basvuruda bulunacagiz” dedi.

Aynur Kara ve ailesinin hakli oldugunu savunan alt katindaki komsusu Çigdem Kavuk, “Ben buraya geçen sene 3 Eylül’de çocugum anaokuluna baslayacak diye tasindim. Beni kenara çekip Aynur hanim hakkinda ’ahlaksiz kadin’ ve esi hakkinda da ’tacizci’ dediler. Zaten direkt bu damgayi vurdugunuz zaman bir itibarsizlastirma oluyor. Diger insanlardan soyutluyorsunuz. Böyle olunca ben Aynur hanimdan direkt uzaklastim. Zamanla taniyinca inanin ki öyle biri olmadigina karar verdim” seklinde konustu.

Kavuk, anne Kara’nin çocugunun tedavisi nedeniyle evde durmadigini eve geldiginde komsusunun huzur vermedigini ileri sürerek, “Bir gün ’kapiyi açik birakir misin Aynur hanim’ dedim. Yani normal ses degil, duvara vurursunuz ya hani gerçekten o sesi yapiyorlar. Ben Ays’in alt katinda olmama ragmen o sesten etkilendim. Sabah 4’e kadar duvarlara vuruyorlar. Öyle bir tepiniyorlar ki evde rahat vermiyorlar” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, gazetecilerin mikrofon uzattigi komsu M.G. olayla ilgili konusmak istemedigini belirtti.

Kaynak: İHA