'Engelsiz Trabzon Uygulamasi' Engelleri Kaldiriyor

Trabzon’da özel gereksinimi bireylerin toplu tasima araçlarini kullanirken sorun yasamamalari için hazirlanan “Engelsiz Trabzon” mobil uygulamasi hayata geçirildi. Trabzon Kent Konseyi Engelliler Meclisi Baskani Savas Yol, uygulamayla birlikte özgürce yolculuk yapabildiklerini söyledi.

'Engelsiz Trabzon Uygulamasi' Engelleri Kaldiriyor
Geçtigimiz günlerde lansmani yapilan Trabzon’da özel gereksinimle bireylerin toplu tasima araçlarini kullanirken sorun yasamamalari için hazirlanan “Engelsiz Trabzon” mobil uygulamasi hayata geçirildi.

Yapilan uygulama ile ilgili bilgiler veren Trabzon Ulasim A.S (TULAS) Genel Müdürü Samet Ali Yildiz, yaklasik bir yildir üzerine çalistiklari bir uygulama oldugunu belirterek "Trabzon Kent Konseyi Engelliler Meclisinin, baskanimiz Murat Zorluoglu’nu ziyaretleri sirasinda ulasimda yasadiklari problemleri, çözüm önerilerini ve isteklerini bize iletmesinden sonra baskanimizin talimatiyla biz bu projeye basladik. Proje sirasinda gurur duydugumuz 10’dan fazla engelli dernekleriyle, ilgili muhataplariyla görüsmeler yaptik. Anketler yaptik. Trabzon’da suanda 7 Bin 500 civarinda engelli kart kullanicisi var. Bunlardan 2 Bin 500’ü aktif olarak otobüslerimizi kullanmakta. Bizim bu uygulamayla ulasmaya çalistigimiz hedef ve sirketimizin ana gayelerinden biri , engelli bireylerin ayni kolaylikla, ayni sartlarda toplu tasima araçlarindan faydalanmasini saglamak. Uygulamamiz bu ayin basinda hayata geçti" dedi.



"Çok olumlu geri dönüsler aliyoruz"

Proje asamasinin her aninda engelli bireylerle birlikte olduklarini belirten Yildiz, "Projenin gerekliliklerini ortaya koyarken onlarin sorunlarini dinledik. Sorunlari ortaya koyduktan sonra sorun noktalarini en kisa ve en verimli bir sekilde bir araya getirmek için biz bu projeyi hayata geçirdik. Engelli vatandaslarimizdan da çok olumlu geri dönüsler aliyoruz. Onlarin herhangi bir bireye ihtiyaç duymadan toplu tasima faaliyetlerini tamamiyla gerçeklestirmesini saglamayi planliyoruz" seklinde konustu.



"Soför arkadaslarimiz zaten engellilere karsi hassasiyetleri var"

Soför arkadaslarin zaten engelli vatandaslarimiza karsi hassasiyetleri bulundugunu belirten Yildiz, "Bu projeyle beraber onlari da bilgilendirdik ve egittik. Uygulamanin amaçlarindan bir tanesi engellinin binecegi duragi 3 duruk öncesinden haber veriyoruz. Soförümüz engelli vatandasimizi duraga geldiginde ismiyle beraber bekliyor. Onu otobüsü aliyor. Daha sonra seyahat esnasindan engelli vatandasimiz uygulama üzerinden inecegi duragi beyan ediyor. Inecegi duraga 3 durak kala soförümüze tekrar hatirlatma mesaji gönderiyoruz. Bu konudaki hassasiyetini ve farkindaligi da arttiriyoruz" dedi.



"Refakatçi uygulamasi Türkiye’de ilk"

Uygulamanin Türkiye’de ilk olan kisminin refakatçi uygulamasi oldugunu belirten Genel Müdür Samet Ali Yildiz, "Sadece engellilere dönük bir uygulama degil. Ayni zamanda onlarin refakatçilerine dönükte bir uygulama. Refakatçilerimizin anlik sanal ortamdan konumlarini ve gittikleri yerleri takip edebiliyorlar. Ulasim süreçlerini canli olarak takip edebiliyorlar. Ayni zamanda engelli bireyin talep etmesi dogrultusunda bizlere uygulama üzerinden engellinin inis yapacagi duragin, nereden binecegini de beyan ediyorlar" diye konustu.



"Özgürce seyahat edebiliyoruz"

Trabzon Kent Konseyi Engelliler Meclisi Baskani Savas Yol ise Trabzon Büyüksehir Belediyesi ve TULAS’la beraber bir yildir proje üzerinde çalistiklarini belirterek "Her seyden itibaren ben bir görme engelliyim. Uygulamayi bizzat kendim kullaniyorum. Diger engelli arkadaslarimda kullaniyor. Güzel geri dönüsler aliyoruz. Uygulama bize Belediye’ye ait ulasim araçlarina binislerimizde ve inislerimizde çok yardimci oluyor. Geri dönüslerle beraber daha iyi bir hale gelecegine inaniyorum. Daha önce ben durakta otobüs beklerken ya etrafimdakine otobüsü soracaktim veya otobüse bindigimiz zaman soföre nereye gittigini soracaktim. Inecegim durak burasi mi diyecektim ama simdi onlara gerek duymuyorum kendimiz özgürce yolculuk yapabiliyoruz. Çünkü uygulama bize gelen otobüsü, binecegimiz duragi, inecegimiz yeri hepsini bildirim seklinde veriyor. Refakatçi destegini de uygulamadan aliyoruz. Bize çok büyük kolaylik sagliyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA