Brezilya'da Halk Devlet Baskanligi Seçiminin Ikinci Turunda Sandik Basinda

Brezilya’da halk, devlet baskanligi seçiminin ikinci turu için oy vermek üzere sandik basina gidiyor.

Brezilya’da devlet baskanligi seçiminin ikinci turu için oy verme islemi sandiklarin yerel saatle 08.00’de açilmasiyla basladi.

Yaklasik 120 milyondan fazla seçmenin elektronik oylamayla seçime katilacagi devlet baskanligi yarisinda, mevcut Devlet Baskani Jair Bolsonaro ile eski Devlet Baskani ve Isçi Partisi adayi Luiz Inacio Lula da Silva mücadele ediyor. Yerel saatle 17.00’de sona erecek olan oy verme isleminin ardindan ilk sonuçlarin belli olmasi ve ülkenin yeni devlet baskaninin açiklanmasi bekleniyor.

Canli yayinda bir araya gelmislerdi

Bolsonaro ile Lula, dün aksam karsi karsiya geldikleri televizyon programinda son kozlarini paylasmisti. Televizyonda canli yayinlanan ve seçim sandiklarinin açilmasindan yaklasik 48 saat önce gerçeklestirilen tartismada her iki adayin da gergin oldugu gözlenirken, eski Devlet Baskani Lula’nin daha hazirlikli olmasi dikkat çekmisti. Her iki adayin da birbirine karsi defalarca “yalanci” ifadesini kullandigi tartismada Isçi Partisi adayi Lula, son 4 yildir ülkeyi yöneten Bolsonaro’nun asgari ücrete hiç zam yapmamasini elestirmisti. Lula, gida fiyatlarinda yasanan artis nedeniyle ülkedeki dar gelirli vatandaslarin büyük sikinti yasadigini vurgularken, kendisinin baskanlik yaptigi 2003-2010 yillari arasindaki iki dönemde asgari ücrete toplamda yüzde 74 zam yaptigini hatirlatmisti. Lula, göreve gelmesi durumunda yoksullara yapilan harcamalari artirma sözü vermisti.

Bolsonaro ise zam yapmamasina gerekçe olarak Covid-19 salgini ve yasanan küresel ekonomik krizi gerekçe göstermis, elinden geleni yaptigini belirtmis ve Kongre’ye gönderilen 2023 bütçe teklifinde yer almamasina ragmen asgari ücreti ayda 229 dolardan 265 dolara (bin 400 Brezilya Reali) yükseltme vaadinde bulunmustu. Silva’ya "Senin yapacagindan daha iyisini yaptik" diyen Bolsonaro, "Yükselise haziriz. Dünyanin en iyi ekonomilerinden birine sahibiz" seklinde konusmustu.

Lula Covid-19’a ve asgari ücrete, Bolsonaro skandallara odaklanmisti

Iki adayin da birbirini köseye sikistirmaya çalistigi tartismada Bolsonaro, Lula’nin ülkedeki yoksul insanlarin oyunu alabilmek için yalan söyledigini iddia etmis ve tekrar seçilmesi halinde asgari ücrete zam yapacagini açiklamisti. Bolsonaro, Lula’nin baskanlik döneminde yolsuzluk yaptigini, bu nedenle sonrasinda hapse atildigini söylemisti. Lula ise hakkinda görülen davada aklanarak hapisten çiktigini ifade etmisti. Lula, Bolsonaro’nun yaklasik 700 bin Brezilyalinin hayatini kaybettigi Covid-19 salginiyla mücadele biçimini elestirirken, Bolsonaro Lula’nin Isçi Partisi’nin itibarini zedeleyen rüsvet skandallarina odaklanmisti.

Kararsizlarin orani yüzde 7

Canli yayinda yüz yüze yapilan son tartisma ile adaylarin ülkedeki kararsiz seçmenin oyunu almaya çalistigi belirtilmisti. Yapilan son anketlere göre kararsizlarin seçmenler arasindaki orani yüzde 7 olurken, mevcut Devlet Baskani Jair Bolsonaro’nun oy oraninin yüzde 47, Lula’nin oy oraninin ise yüzde 53 olacagi tahmin ediliyor.

Seçimin ilk turunda Luiz Inacio Lula da Silva oylarin yüzde 48.4’ünü, Bolsonaro ise yüzde 43.2’sini alabilmisti.
Kaynak: İHA