Iran'da Zahidan Kentinin Emniyet Müdürü Görevden Alindi

Iran’in Sistan ve Belucistan eyaletine bagli Zahidan sehrinde Cuma namazinin ardindan baslayan protestolari “kontrol altina alamadigi” gerekçesiyle Zahidan Emniyet Müdürü görevden alindi.

Iran’da Sistan ve Belucistan Güvenlik Konseyinden yapilan açiklamada, Zahidan sehrinde dün kilinan cuma namazinin ardindan gerçeklestirilen protestolari “kontrol altina alamadigi” gerekçesiyle Zahidan Emniyet Müdürünün görevden alindigi duyuruldu. Sivil can kayiplarindan emniyet güçlerinin de sorumlu oldugu belirtilerek, “Hayatini kaybedenlerin yakinlarina tazminat ödenecek ve hukuki sorusturma yürütülecek” ifadeleri kullanildi. Açiklamada, “Bazi silahli gruplar sehirde çikan olaylari firsat bilerek kamu mallarina zarar vermeye ve sivillere ates açmaya basladilar. Bu saldirilarda bazi göstericiler ve güvenlik güçleri de hayatini kaybetti” denildi.

Ne olmustu?

Öte yandan, dün Zahidan’da cuma namazi sonrasi gerçeklestirilen rejim karsiti protestolarda açilan ates sonucu 2 kisi hayatini kaybetmisti.

Zahidan’da 30 Eylül’de gerçeklestirilen gösterilerde çikan olaylarda ise 35 kisi yasamini yitirmisti. “Kanli Cuma” olarak adlandirilan protestolarda göstericiler Cuma namazi sonrasi karakol binasina saldirmis ve emniyet güçleri eylemcilere ates açarak karsilik vermisti.
Kaynak: İHA