ABD, Polonya'da Nükleer Enerji Santrali Insa Edecek

ABD’li nükleer enerji sirketi Westinghouse, Polonya’da nükleer santral insa edecek. 2026 yilinda insaatina baslanacak olan santralin ilk reaktörünün ise 2033 yilinda faaliyete geçmesi planlaniyor.

Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki Polonya’nin ilk nükleer enerji santralinin insasi için ABD’li Westinghouse nükleer enerji sirketini seçtiklerini duyurdu. Sosyal medya hesabindaki paylasiminda "Güçlü bir Polonya-ABD ittifaki, ortak girisimlerin basarisini garanti ediyor" diyen Basbakan Mateusz Morawiecki, ABD Baskan Yardimcisi Kamala Harris ve ABD Enerji Bakani Jennifer Granholm ile yapilan son görüsmelerin ardindan test edilmis ve güvenli Westinghouse teknolojisine dayali nükleer projenin hayata geçirilmesini onayladiklarini bildirdi. Morawiecki, kararin 2 Kasim Çarsamba günü Bakanlar Kurulu tarafindan resmen onaylanacagini aktardi.

Polonya hükümeti, Polonya Nükleer Enerji programi kapsaminda ülkede 6 ile 9 gigawatt elektrik üretecek nükleer enerji santrallerinin insaatina 40 milyar dolar harcayacak. Westinghouse enerji sirketinin ülkenin kuzeyindeki Pomeranya Voyavodaligi’na bagli Lubiatowo-Kopalino köyü yakinlarinda insa edecegi nükleer santralin insaatina 2026 yilinda baslanacak. Ilk reaktörün ise 2033 yilinda faaliyete geçmesi planlaniyor.

ABD’li firma disinda Fransiz EDP ve Güney Koreli KNHP firmasi da nükleer santral insaati için Polonya’ya teklif vermisti.
Kaynak: İHA