Sirbistan Cumhurbaskani Vucic Açiklamasi 'Kosovali Sirplarin Yaninda Olmaya Devam Edecegiz'

Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, Kosova yönetiminin Sirp makamlarinin Kosova’daki Sirplara verdigi araç plakalarinin "RKS" (Kosova Cumhuriyeti) plakalarina dönüstürülmesi ile ilgili kararindan vazgeçmeyerek barisi, istikrari ve Kosova’daki Sirplarin hayatlarini tehlikeye attigini, ülkesinin Kosovali Sirplarin yaninda olmaya devam edecegini ifade etti.

Sirbistan Cumhurbaskani Vucic Açiklamasi 'Kosovali Sirplarin Yaninda Olmaya Devam Edecegiz'
Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, Kosova yönetiminin plaka degisikligi için tanidigi sürenin sona ermesine birkaç gün kala baskent Belgrad’da Kosovali Sirplarin temsilcileriyle görüstükten sonra Ulusal Güvenlik Konseyi oturumuna baskanlik etti. Vucic oturumun ardindan yaptigi açiklamada, Kosova yönetiminin Sirp makamlarinin Kosova’daki Sirplara verdigi araç plakalarinin "RKS" (Kosova Cumhuriyeti) plakalarina dönüstürülmesi ile ilgili kararindan vazgeçmeyerek barisi, istikrari ve Kosova’daki Sirplarin hayatlarini tehlikeye attigini söyledi.

Vucic, ülkesinin Kosovali Sirplarin yaninda olmaya devam edecegini ifade etti.

Avrupa Birligi (AB) ve NATO ülkelerinin Sirbistan’a, Kosova’nin plaka uygulamasinin yasal oldugunu ve diyalog anlasmasini zedelemedigini anlamasi gerektigi konusunda bir nota gönderdigini aktaran Vucic, "Kosova yönetiminin seçtigi zaman ve yöntemin yanlis oldugunu düsünüyorlar. Bu da AB ile NATO ülkelerine göre Pristine’nin yaptiklarinin dogru oldugunu, onlara göre tek yanlisin zaman oldugunu gösteriyor" diye konustu.



"Belgrad müzakerelere hazir"

Ülkesinin gerilimi azaltmak için tarafsiz plaka önerisinde bulundugunu, ancak Kosova yönetimin bu öneriyi reddettigini söyleyen Vucic, Belgrad yönetiminin anlasma ve müzakerelere hazir oldugunu, fakat Fransa ve Almanya’nin Kosova meselesinin çözümüne yönelik önerisinde kabul edilemeyecek maddelerin de bulundugunu belirtti.

Vucic, görüsme ve sonrasinda gerçeklestirilen Ulusal Güvenlik Konseyi oturumunda ABD’nin destekledigi Fransa-Almanya önerisini degerlendirdiklerini ve cevaplarini 24 saat içerisinde göndereceklerini kaydetti.



Kosova-Sirbistan arasindaki anlasmazlik

Kosova yönetiminin, ülkede yasayan Sirplar dahil herkesin Kosova kimlik karti ve plakasina sahip olmasi zorunlulugu getirilecegini bildirilmesi, Sirplarin tepkisine neden olmustu. Karara karsi çikan Sirplarin ülkenin kuzeyindeki sinir geçislerini kapatmasi iki ülke arasinda gerilimi artirmisti. Karari önce 1 Eylül’e, daha sonra 1 Kasim’a kadar uzatan Kosova yönetimi, bu tarihten itibaren ülkede sadece Kosova Cumhuriyeti (RKS) plakali araçlarin dolasiminin mümkün olacagini duyurmustu.
Kaynak: İHA