Ögretmenlere 'Özel' Egitim

Okullarda özgül ögrenme güçlügü (disleksi) yasayan ögrencilerin basarilarini artirmayi hedefleyen Samsun Büyüksehir Belediyesi, 100 ögretmene farkindalik egitimi verdi. Projeden tüm ögretmenlerin istifade edebilmesi amaciyla seçilen 20 gönüllü ögretmen, güncel egitim modelleri konusunda bilgilendirildi, farkindalik düzeyleri artirilarak uzmanlastirildi.

Ögretmenlere 'Özel' Egitim
‘Özel Egitim Için Sosyal Ortaklik Projesi’ni hayata geçiren Samsun Büyüksehir Belediyesi, okullarda dinleme, konusma, okuma, yazma, mantik yürütme, problem çözme ya da matematik alaninda ögrenme güçlügü yasayarak yeteneklerini ortaya çikarmada zorluk yasayan ögrencilerin belirlenmesi için ögretmenleri egitti.

Ögrenme güçlügü anlatildi

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’nin Bütünlestirici Egitim Için Özel Egitim Hizmetlerinin Kalitesinin Artirilmasi (IQSES) Hibe Programi kapsaminda desteklenen, AB ve Mali Yardimlar Dairesi Baskanligi tarafindan finanse edilen projeyi Samsun Rehberlik ve Arastirma Merkezi ile Down Sendromlu Çocuklar ve Aileleri Egitim ve Danisma Dernegi (DOWN-ÇED) ile yürüten Samsun Büyüksehir Belediyesi, ögretmen egitimlerini tamamladi. 100 ögretmenin katildigi egitimlerde özgül ögrenme güçlügünün, okuma bozuklugu (disleksi), matematik bozuklugu (diskalkuli) ve yazili anlatim bozuklugu (disgrafi) gibi tipleri tanitildi. Tüm detaylariyla ele alinan konuya iliskin ögretmenlere, ögrencilerin basarili oldugu ve zorluk yasadigi dersler ile farklilik gösterdikleri alanlarin nasil tespit edebilecekleri ögretildi. Ardindan da yapilacak uygulama ve yeni ögretme metotlari anlatildi.

Hizli tespit edilecek

Projenin tüm okullara yayginlastirilmasi amaciyla gönüllülük esasina dayali olarak seçilen 20 ögretmene, ilave uzmanlik egitim semineri verildi.

Seminerleri basariyla tamamlayan brans ögretmenleri, sertifikalarini aldi. Projenin çok önemli oldugunun altini çizen eriskin Psikiyatrist Dr. Gülay Oguz, “Samsun Büyüksehir Belediyesi ve proje ortaklarinin katkilariyla ögrenciler arasinda yaygin olarak ögrenme güçlügü konusunda ögretmenlere farkindalik egitimleri verdik. Seminerlerde ögretmenlere çocuklarin ögrenme güçlügünün farkindaligini olusturmak amaciyla, yeni ögrenme tekniklerini anlattik. Hedefimiz okullarda ögrenme güçlügü yasayan çocuklarimizin daha hizli tespit edilerek egitim sistemi içinde uyumlarini artirmaktir. Ileri zamanda bu egitimlerden veli ve ögrencilerimizi de faydalandirmayi arzuluyoruz” dedi.



“Amacimiz daha fazla ögretmene ulasabilmek”

Projeyle il genelinde disleksi olan ögrencilerin basarisini artiracaklarini ifade eden proje koordinatörü Irem Ertekin, “Belediyemizin düzenledigi seminerle ögretmenlerimizi egitiyoruz. Dogrudan 200, dolayli olarak da bin ögretmenimizi bilgilendirecegiz. Suana kadar 100 ögretmenimizi egittik. Amacimiz daha fazla ögretmene ulasabilmek. Aralarinda ikisi disleksi olan gönüllülük esasina dayali 20 egitimci seçtik. Gönüllü 20 ögretmenimiz, projenin sona erecegi nisan ayina kadar okullarda 20 ile 40 meslektasina farkindalik egitimi vererek, velilere özgül ögrenme güçlügünün ne oldugunu anlatacak” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA