Ögrencilere Tarla Ve Isletmelerde Uygulamali Egitim

Bitlis’in Ahlat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde bu yil açilan tarim bölümünde okuyan ögrenciler, okul siralarinda gördükleri teorik egitimlerin uygulamasini ilçedeki tarim arazilerinde ve isleme tesislerinde görüyor.

Ögrencilere Tarla Ve Isletmelerde Uygulamali Egitim
Ahlat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açilan tarim bölümdeki ögrenciler, bir yandan teorik ders aliyor diger yandan da toprak üstünde uygulama yapiyor. Okul idaresi ve Ahlat Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügünün ortak yürüttügü proje ile sinif ortaminda ders gören ögrenciler, uygulama için tarim arazilerine ve tarim ürünlerinin islendigi, paketlendigi ve ihracatinin yapildigi tesislere götürülüyor. Uygulama neticesinde ilçenin Saka köyündeki tarim arazilerindeki kuru fasulye hasadina katilan ögrenciler, burada hasadin nasil ve hangi yöntemlerle yapildigi ve hangi tarim makinelerinin kullanildigini uygulamali olarak yerinde gördüler. Daha sonra kuru fasulye paketleme tesisini gezen ögrenciler, burada kuru fasulyenin eleme, ayiklama, paketleme ve ihracat asamalarini gördü.

Uygulamali egitimler hakkinda gazetecilere açiklamada bulunan Ahlat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Orhan Hamitoglu, "Okulumuzun tarim bölümü ögrencilerini buraya tasidik ve hasadi yerinde görüp, bilgi sahibi olmalari amaciyla buraya getirdik. Biliyoruz ki insanligin yaratilisindan itibaren tarim var. Tarim insanligi doyuran ve insanligin gelecegi için önemli bir ugrasidir. Bizde bir tarim havzasi olan Ahlat ilçemizde de tarimda nitelikli is gücünü artirmak için lisemizde bir tarim bölümü açilmasi hususunda bakanligimiza bir teklif götürdük. Bakanligimizda okulumuzda ’tarim bölümü’ adinda bir alan açtirdi ve bu yil ilk olarak ögrencilerimizi proje alani olarak tarim bölümümüze aldik. LGS puan siralamasina göre ögrenci alimlarimizi yaptik. 30 ögrenci kontenjani verildi.

30 kontenjanimizin hepsi de doldu. Gördük ki velilerde çocuklarinin bu yönde egitim almasi için bayagi hevesli. Çünkü Ahlat tarimda önemli bir yerde. Gerek patates, gerek kuru fasulye ve gerekse seker pancari üretiminde Ahlat çok önemli bir yerdedir. Bizde diyoruz ki bu egitimi liseden itibaren verelim ki Ahlat’taki tarim potansiyelimiz daha da ileriye tasinsin. Is teknige göre yapilsin ve bereket artsin diye istiyoruz. Bu çocuklarimizin önü gerçekten çok açik. Çünkü buradan mezun olduklarinda bu çocuklar üniversitelere rahatlikla girebilecekler veya çiftçilik yaptiklarinda bu isi daha profesyonelce yapacaklar ve buralarda yeni kurulmakta olan tarim sektörlerinde rahatlikla is bulabileceklerdir. Bizim bu alanda uyguladigimiz müfredat proje egitimi müfredatidir. Bu çocuklar insallah güzel üniversitelere gideceklerdir ve tarim sektöründe güzel yerlere gelen kisiler olarak karsimiza çikacaklardir" dedi.

Tarlada ve tarim tesislerinde uygulamali egitim gören ögrenciler de, sahada uygulamali egitim görmelerinin okul siralarinda gördükleri egitimleri pekistirdigini belirterek, kendilerine bu imkani saglayan okul idaresine, ilçe tarim ve orman müdürlügüne, çiftçilere ve tarim tesisi isletmecilerine tesekkür ettiler.
Kaynak: İHA