NEVÜ Ihtisaslasma Yol Haritasi Tanitildi

Dogal ve Kültürel Miras Turizmi alaninda YÖK tarafindan ‘Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasma Programi’na dahil edilen Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi hazirladigi yol haritasini paydaslarina tanitti.

NEVÜ Ihtisaslasma Yol Haritasi Tanitildi
Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi Vali Sinasi Kus Kültür Merkezinde yapilan yapilan tanitim toplantisina Nevsehir Valisi Inci Sezer Becel, Nevü Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, protokol üyeleri, akademik personel ve ögrenciler katildi.

‘Dogal ve Kültürel Miras Turizmi’ alaninda ihtisaslasan üniversite olarak ‘Strateji ve Yol Haritasi 2023’ vizyonunu Cumhurbaskanligi Yillik Programi, Kalkinma Plani, YÖK Stratejik plani ve bölgesel plan ile programlarini baz alarak hazirladiklarini, bu çerçevede ögrencilerin egitimleriyle birlikte bulunduklari sehrin ve bölgenin kalkinmasina yönelik önemli çalismalar yürüttüklerini söyleyen NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, ’12 Kasim 2021 tarihinde ‘Dogal ve Kültürel Miras Turizmi’ alaninda YÖK tarafindan ‘Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasma Programi’na dahil edilen Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi olarak ihtisaslasma konusunda genis bir ekip kurarak Üniversitenin ‘Ihtisaslasma Strateji ve Yol Haritasini’ hazirladiklarini ifade etti.

Aktekin, “Yüksekögretim Kurulumuz tarafindan ‘Dogal ve Kültürel Miras Turizmi’ ‘Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasma Programi’na dahil edilen üniversite olarak Dogal ve Kültürel Miras, Destinasyon Gelisimi, Egitim, Arastirma ve Yenilik ile Bölgesel Kalkinma olmak üzere 5 Program, Proje Destek Birimi ve Izleme ve Degerlendirme Birimi olmak üzere 2 birim çerçevesinde Koordinatörlügümüzü yapilandirdik. Her program ve birim, çalismalarini koordinatöre bagli ögretim üyesi düzeyinde birer koordinatör yardimcisi sorumlulugunda yürütmekte. Ayrica her bir yardimciya bagli konuyla ilgili çalismalar yapan arastirma görevlilerimiz de bulunmakta. Dolayisiyla daha isin baslangicinda üniversitemiz içinden yaklasik 25 akademisyenimizi dogrudan bu alanda görevlendirdik. Bununla birlikte ‘Strateji ve Yol Haritasi 2023’ vizyonumuzu, Kalkinma Plani, Cumhurbaskanligi Yillik Programi, YÖK Stratejik plani ve bölgesel plan ile programlari baz alarak bölgemizin dinamiklerine uygun olarak yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararasi paydaslarimizin görüslerini de alarak üniversitemizin akademik kapasitesi çerçevesinde hazirladik” dedi.

Programda konusan Nevsehir Valisi Inci Sezer Becel de, “Bir sehrin kimligini olusturan, o sehrin kimligine damga vuran önemli ögelerin basinda dogal ve kültürel miras unsurlari yer almaktadir. Bu yüzden kültürel mirasimizin korunmasindaki önemi sadece geçmis degerlerimizi gelecek kusaklara tanitabilmek amaciyla sinirlandiramayiz. Çünkü geçmis birikimimiz gelecegin imar edilmesinde önemli bir yasamsal kaynak olarak karsimiza çikmaktadir. Aslinda, Nevsehir ve Kapadokya Bölgesi olarak biz bu kültürel zenginligin tam da içinde yasamaktayiz. Gerek tarihi turistik mekânlari gerek kadim uygarliklarin zenginlestirdigi kültür birikimi; peri bacalari ve vadilerden olusan dogal mirasi, yer alti sehirleri, kiliseleri, hanlari gibi maddi kültür varliklari, doga, saglik ve inanç turizmi, gerekse de kendine özgü yerel ürünleri ve el sanatlari ürünleri ile oldukça özgün ve önemli degerlere sahibiz” dedi.

Kapadokya’nin Tarihi, dogal güzellikleri, peri bacalari ve mistik yapisiyla tüm dünyayi kendine hayran biraktigini söyleyen Vali Becel, “ Kapadokya Unesco Dünya Mirasi Listesinde yer almaktadir. Bu açidan baktigimizda binlerce yillik uygarlik tarihi içinde insanin dogrudan veya doga ile birlikte olusturdugu ve bugün “Kültürel ve Dogal Miras” diye adlandirilan degerlerimizin korunmasi, içinde yasadigimiz çagda insanligin üzerinde önemle durmasi gereken bir konu olmustur. Bu çerçevede Hazirlanan Strateji ve Yol Haritasinda yer alan 10 proje ve 21 faaliyetin kentimize ve Kapadokya’ya çok faydali olacagini düsünüyorum. Bundan sonra kamu idaresi olarak bu tür girisimlere desteklerimiz devam edecektir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA