Milletvekili Ceylan Açiklamasi 'Çorum OSB Tibbi Ve Aromatik Bitki Isleme Üssü Oluyor'

AK Parti Çorum Milletvekili, MKYK Üyesi ve Tarim Orman Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’nun (TKDK) Çorum’da Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) destek verdigi 6 tibbi ve aromatik bitki isleme tesisi ile OSB’yi tibbi ve aromatik bitkileri isleme üssüne çevirdigini bildirdi.

Milletvekili Ceylan Açiklamasi 'Çorum OSB Tibbi Ve Aromatik Bitki Isleme Üssü Oluyor'
Milletvekili Ceylan, TKDK’nin 2011 yilindan beri Avrupa Birligi (AB) ile ortaklasa uyguladigi IPARD Programi araciligiyla hibe kullandirdigini ve programin uygulandigi diger illerde oldugu gibi Çorum’da da güzel islere imza attigini belirterek, “Tibbi ve aromatik bitkilerin fonksiyonel özelliklerinin anlasilmasi, saglikli beslenme bilincinin artmasi ve yasadigimiz pandemi dönemi bu bitkilerden elde edilen dogal ürünlerin tüketim ve ticaretinin artmasina vesile olmustur. Tibbi ve aromatik bitkilerin ilaç sanayi yaninda, baharat, mesrubat, parfüm ve kozmetik endüstrisi gibi alanlarda da kullaniliyor olmasi ve insanlarin sentetik ürünler yerine dogal olanlari talep etmesi de sektörün gelismesine ve büyümesine katki saglamistir. Bu durum bu bitkilerin üretimi ve islenmesine yönelik yeni yatirimlarin önünü açmistir" dedi.



TKDK sektörün gelismesine katki sagladi

TKDK’nin, tibbi ve aromatik bitki yetistirenlere makine-ekipman, ürünlerin islenmesine yönelik tesis kurulumlarinda ise hem makine-ekipman hem de tesisin tüm yapim isine destek sagladigini hatirlatan Ahmet Sami Ceylan, "Ticari degeri olan bu bitkilerden ülkemizde en yaygin olanlarindan 72 tanesi TKDK’nin ’Tibbi ve Aromatik Bitkiler Referans Listesi’nde yer almaktadir. Çorum’da bu sektöre saglanan destek yüzde 55 hibe ile KDV ve diger tüm vergilerden muafiyet taninarak uygulanmaktadir. Ilimizde tibbi ve aromatik bitki yetistiriciligi Çerçevesin de yatirim tutari 110 milyon lirayi hibe tutari 55 milyon lirayi asan yaklasik bin projeye; pulluk, diskaro, ekim, ilaçlama, hasat makineleri ve römork basta olmak üzere yaklasik 5 bin adet makine-ekipman destegi verilmistir. Bu destek sayesinde artan tibbi ve aromatik bitki üretimi, ilimizde isleme sektörüne yönelik tesis ihtiyacini da ortaya çikarmistir" seklinde konustu.



OSB’deki 6 isletmeye destek verildi

Ceylan, "Çorum OSB’de; 3’ü faaliyette bulunan, 3’ü yatirimina baslayan ve birinin de incelemesi devam eden 7 tibbi aromatik bitki isleme tesisi bulunmaktadir. 35 milyon lira yatirim tutarina sahip 7 tesis için yatirimcilara yaklasik 20 milyon lira hibe saglayan TKDK, Çorum OSB’yi tibbi ve aromatik bitki isleme üssüne çevirmistir.

Yatirimini tamamlayip faaliyete geçen tesislerde; çörekotu, kusburnu, lavanta, adaçayi, kekik, deve dikeni, aspir, üzüm-nar-incir çekirdekleri, ceviz basta olmak üzere birçok üründen yag, posa ve ekstrakt çikarilmaktadir. Tüketici açisindan çekirdek ve kabuk gibi en degersiz kisimlar bile bu tesislerin hammaddesini olusturmakta ve yine bu tesisler sayesinde deger kazanarak hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisine katma deger saglamaktadir. Üretilen ürünler iç piyasanin yaninda ABD, Almanya, Kanada, Belçika, Fransa, Bulgaristan ve Suudi Arabistan basta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmektedir" ifadelerini kullandi.

Yatirimcimizin yanindayiz

Çorum’da bugüne kadar yatirim tutari 550 milyon liraya ulasan Bin 153 projeye 295 milyon lira hibe saglandigini aktaran Ceylan, "Bunun 193 milyon lirasi ödenmis, kalan 102 milyon liralik kisminin ise ödemeleri devam etmektedir. Bu yatirimlarla 2 binin üzerinde insanimiza istihdam olusturulmustur. Her yatirimin ülke ekonomisine yaptigi katkiyi önemsiyor ve degerli buluyoruz. Hükümetimiz; yatirim yapan, üreten, istihdama katki saglayan, elini tasin altina koyan her yatirimcinin yükü hafifletmek için dün oldugu gibi bugün de yanindadir. Bundan sonra da insanimizin ve Ülkemizin ihtiyaçlari dogrultusunda yatirim yapan herkesin yaninda olmaya, destek vermeye devam edecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA