Meme Kanseri Farkindalik Semineri

Samsun Atakum Belediyesi tarafindan Meme Kanseri Farkindalik Ayi etkinlikleri çerçevesinde kadinlara yönelik "Önce Kanser Olma, Kadin ve Meme” baslikli seminer düzenlendi.

Meme Kanseri Farkindalik Semineri
Atakum Kadin Girisimi, Üretim ve Isletme Kooperatifi (ATAK) Kurucusu Av. Gülay Deveci öncülügünde Hasan Ali Yücel Gençlik, Bilim ve Sanat Merkezi’nde gerçeklestirilen seminerde uzman doktorlar meme kanserini önleyici tedbirler ve meme kanserinde erken tani ile ilgili açiklamalarda bulundu.

Uzmanlardan öneli bilgiler

Seminerde konusan Genel Cerrahi Uzmani Opr. Dr. Özlem Karaca Ocak “Meme Hastaliklari ve Tedavi Yöntemi”, Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Doç. Dr. Aski Ellibes Kaya “Kendi Kendine Meme Muayenesi ve Meme Taramalari”, Aile Hekimligi Uzmani Uzm. Dr. Aysenur Alper Gürz “Meme Sagliginda Beslenmenin Önemi, Hormon Takviyesi ve Meme Sagligi” konularinda detayli bilgi verirken katilimcilardan gelen sorulari da cevapladilar. Programdan önce Kanser Erken Teshis Tarama ve Egitim Merkezi (KETEM) tarafindan katilimci kadinlara ücretsiz meme muayenesi için randevu verildi.



"Erken teshis hayat kurtariyor"

Genel Cerrahi Uzmani Opr. Dr. Özlem Karaca Ocak meme kanserinde erken teshisin hayat kurtardigina dikkat çekerek “Erken teshis ile hayat kurtarabildiginiz gibi memeyi de kurtarabiliyoruz. Meme kanserinde kadinin en büyük korkularindan birisi de memesini kaybetme korkusudur. Bu nedenle erken teshisin önemi iki kat daha artiyor. Meme sagligi sadece kanser olmamak için degil saglikli nesiller yetistirmek, bebekleri emzirmek ve onlari saglikli büyütmek için de önemlidir. Bir annenin bebegine verecegi en güzel hediye anne sütüdür. Anne sütünü verebilmesi için de kadinin kendi sagligini ve meme sagligini önemsemesi gerekir" dedi.



"Düzenli beslenme, egzersiz ve stres yönetimi önemli"

Aile Hekimligi Uzmani Uzm. Dr. Aysenur Alper Gürz, "Yag dokusu artisi ciddi oranda meme kanseri riskini artiriyor. Beraberinde beslenme bozukluklarindan kaynaklanan insülin direnci de kötü östrojeni artiriyor. Bu ikisi için beslenmemizi düzenleyecegiz ve yag dokusunu azaltacagiz. Yag dokusunu azaltmak için de egzersiz yapacagiz. Kadinlarin stres yükü çok fazla ama stres kortizolü; kortizol de iyi olmayan östrojenleri artirabilir. O da meme kanserine neden olabilir. Bu mekanizmalara baktiginiz zaman düzenli beslenme, egzersiz ve stres yönetimi çok önemlidir" diye konustu.



"20 yas üstü kadinlar meme muayenelerini yapmalidir"

Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Doç. Dr. Aski Ellibes Kaya kadinlarin rutin meme kontrolleri yapmalari gerektigini belirterek, “20 yas üstü kadinlarin her ay meme muayenelerini kendi kendilerine yapmalari gerekiyor. Memenizi muayene ettiginizde elinize ne geldigini böylece ögrenmis oluyorsunuz. Her ay yaptiginizda memenizi yüzde yüz tanimis olursunuz. Bazi kanserler gerçekten çok hizli ilerliyor. Taramanizi ve muayenenizi yaptirsaniz da bir yil sonra gerçekten büyümüs kitleyle karsilasabiliyorsunuz. O yüzden aydan aya meme muayenesi çok kiymetlidir" seklinde konustu.



"Kadinin sagligi toplumun sagligi demek"

Kadin odakli çalismalara araliksiz devam eden ATAK Kurucusu Av. Gülay Deveci, seminerin önemine deginerek sunlari söyledi: "Hem çok önemli hem de kadinlarimizla sohbet seklinde oldugu için çok ilgi çekiciydi. Bir kadinimiza sagligiyla ve meme sagligiyla alakali faydamiz dokunduysa ne mutlu bizedir. Bir kisi bile farkindalik olusturur. Sonuçta önemli olan insan sagligi ve insan canidir. Bu çalismalari çok önemsiyorum ve bana düsen tüm görevleri gönüllü olarak yerine getirmeye çalisiyorum. Zaten mesleki olarak da 27 yildir kadin agirlikli ve kadina pozitif ayrimcilik yapan bir anlayisla çalisiyorum. Ben kendi sagligimi KETEM’den takip ettiriyorum. Buradan çikacagim ve bu yilki kontrolüme gidecegim. Kadin sagligi, toplumun sagligi demek. Çünkü çocuklari doguran biziz. Biz saglikli oldugumuz takdirde bundan sonraki neslin daha saglikli olmasini saglayacagiz. Umarim kadinlarimiz kendi meme sagliklari hakkinda daha bilinçli olurlar. Kendi sagliklarina faydada bulunurlar."
Kaynak: İHA