Kirmizi Elmas 'Çilek' Sari Altin 'Kayisiya' Rakip Oldu

Kayisisi ile ünlü Malatya’da çiftçiler tarafindan kayisiya alternatif olarak üretilen ‘kirmizi elmas’ olarak da adlandirilan çilekte hasat devam ediyor. Aralik ayina kadar sürecek hasat ise yüzleri güldürüyor.

Kirmizi Elmas 'Çilek' Sari Altin 'Kayisiya' Rakip Oldu
Malatya’nin Kale ilçesinde kayisiya alternatif ürün olarak yüzlerce dekarlik alanda ekimi yapilan ‘kirmizi elmas’ olarak da adlandirilan çilekte hasat dürüyor. Kilogrami 30 TL’den satisa sunulan ve Aralik ayina kadar toplana bilen çilege olan talepler ise yüz güldürüyor. Geçtigimiz yil on dönümlük bir alanda üretim yaparak sekiz ton ürün elde ettiklerini belirten çilek üreticisi Numan Kaplan hedeflerinin üretimi 100 tona çikarmak oldugunu söyledi.



“Sekiz ay boyunca hasat yapabiliyoruz”

Dördüncü ayda basladiklari hasadin kar yagisi baslayana kadar devam ettigini kaydeden Kaplan, ” Bu yil yeni ekim alanlarina basladik. Yeni yil için 12-13 dönüm daha ekim yapiyoruz. Bu yil ki hasilatimizda çok iyi idi. İçel ve Silifke’den sonra Kale ilçemizi de çilek adiyla anacagiz sürekli gelistirmeye devam ediyoruz’’ dedi

“Taleplere yetisemiyoruz”

Basarili bir sezon geçirdiklerini belirterek siparislere yetisemediklerini aktaran Kaplan, ’’Talep çok üst düzeyde. Ürün oldukça elimizde hiç kalmiyor. Siparislere de yetisemiyoruz aslinda. Sezon basinda 20-25 TL’den satisa sunuluyordu su an kilogrami 30 TL’den islem görüyor’’ ifadelerini kullandi.

“Kayisiya göre verim çok daha yüksek”

Yaklasik 10 yildir çilek üretimi yaptiklarini ifade eden bir baska üretici Mustafa Gökhan ise ’’Son zamanlardaki iklim degisikligi nedeniyle kayisiya alternatif bir ürün olarak çilek yetismeye basladik. Çilek iklim degisikliklerinden etkilenmeyen bir ürün. Kayisiya göre çok daha fazla verim aliyoruz. Önümüzde ki süreçte üretimi daha da arttirmayi planliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA