Israil, Lübnan Ile Deniz Siniri Anlasmasini Onayladi

Israil yönetimi, komsu ülke Lübnan ile deniz sinirlarinin çizilmesini içeren anlasmayi onayladi.

Israil Basbakanlik Ofisinden yapilan açiklamaya göre düzenlenen özel hükümet toplantisinda, Israil ile Lübnan arasinda ABD’nin arabuluculugunda uzlasma saglanan deniz sinirlarinin çizilmesine iliskin anlasma onaylandi. Israil Basbakani Yair Lapid toplantida yaptigi konusmada, Lübnan’in anlasmayla birlikte Israil devletini tanidigini ifade etti.

Lapid, "ABD ve Fransa her gün arkamizda durmuyor ve anlasma için güvenlik ve ekonomik garantiler vermiyor. Bu anlasma Israil’in güvenligini ve Hizbullah’a ve kuzeyden gelen tehditlere karsi hareket özgürlügümüzü güçlendiriyor" ifadelerini kullanarak anlasmanin ayni zamanda ekonomik bir basari oldugunu söyledi.

Lapid, oylamanin ardindan kamera karsisina geçerek anlasmayi imzaladi.

Israil müzakere heyeti yerel saatle 15.00’te Lübnan’in sinirdaki Naqoura kasabasinda Birlesmis Milletler (BM) Geçici Görev Gücü’ne ait karargahta düzenlenen törene katilacak. Törene Lübnanli heyet, ABD’li diplomat Amos Hochstein ve BM yetkilileri katilacak. Israil ve Lübnan heyetleri yan yana gelmeyecek.

Hizbullah tehdit etmisti

Uluslararasi enerji sirketi Energean’dan dün yapilan açiklamada, Karish gaz sahasinda üretime baslandigini duyurulmustu.

Deniz siniri anlasmasina varilmadan önce Temmuz ayinda Karish’e insansiz hava araçlari gönderen Hizbullah, Israil’in tartismali bölgede gaz çikarmaya devam etmesi halinde saldiri tehdidinde bulunmustu.

Iki komsu arasindaki anlasmazlik

Israil ile Lübnan arasinda 856 kilometrekarelik deniz sahasi anlasmazligi bulunuyor. Her iki taraf da bu bölgenin kita sahanliginda hak iddia ediyor. Tartismali bölge, Lübnan Kana dogal gaz sahasi ile Israil’in Karish sahasinin birlestigi noktada yer alirken, 2020’den bu yana sorunun çözümüne yönelik ABD’nin arabuluculugunda müzakereler yürütülüyordu.
Kaynak: İHA