Çin'deki Iphone Fabrikasinda Covid-19 Karantinasi Iddiasi

Çin’in Zhengzhou kentinde yer alan ve dünyanin en büyük iPhone üretim üssü olarak bilinen fabrikada tespit edilen Covid-19 vakalari nedeniyle yaklasik 300 bin kisi karantinaya alindigi öne sürüldü.

Çin’in Zhengzhou kentindeki dünyanin en büyük iPhone üretim üssü olarak bilinen fabrikada tespit edilen Covid-19 vakalari nedeniyle tesisin kapali devre üretime geçtigi ve karantinaya alindigi öne sürüldü. Sosyal medyada yapilan paylasimlarda, yaklasik 300 bin kisinin çalistigi bilinen tesiste, Covid-19 vakalari nedeniyle giris ve çikislarin yasaklandigi iddia edildi.

Fabrikanin sahibi olan Foxconn sirketinin resmi WeChat hesabindan paylasilan duyuruda, tesisteki yemekhane ve kafeteryalarda yemek yemenin yasaklandigi, isçilerin yemeklerini yurtlarina tasimalari gerektigi belirtilmisti.

Foxconn tarafindan dün yapilan açiklamada ise, fabrikadaki isleyisin ve imalatin görece istikrarli durumda oldugu kaydedilerek, salgindan “az sayida” kisinin etkilendigi belirtilirken, net bir sayi ise verilmedi.

Ülkenin orta kesimindeki Henan eyaletine bagli Zhengzhou kentinde dün 25 yeni Covid-19 vakasi tespit edilmisti. 10 milyon nüfusa sahip kentte 8 Ekim’den bu yana 200’ün üzerinde vaka kayitlara geçti.

Çin’de siki tedbirler devam ediyor

Diger yandan, Çin anakarasinda dün bin 264 yeni vaka tespit edildi. Ülkenin farkli bölgelerindeki birçok kentte kati tedbirler devam ediyor. 2019 yili sonunda salginin ilk kez görüldügü Wuhan kentinde, son iki haftadaki toplam vaka sayilarinin 200’ü asmasi üzerine binlerce kisi karantina altina alindi.

Dünyanin geri kalaninin aksine Çin, salginla 2020 yilinin basindan bu yana “sifir-Covid” stratejisi adi altinda hizli temas takibi, yogun test ve uzun süreli karantina gibi uygulamalara basvurarak mücadele ediyor. Sadece yerli inaktif asilarin kullanildigi Çin’de, bu hafta ilk kez Sanghay kentinde solunabilir bir asinin takviye doz olarak kullanilmasina onay verildi.

Kaynak: İHA