Büyük Selçuklu Mirasi Fotograf Ve Çini Eserleri Sergisi Özbekistan'da Açildi

“Türklerin Mirasi Projesi” çerçevesinde Cumhurbaskanligi himayesinde Konya’nin merkez Selçuklu Ilçe Belediyesi tarafindan yürütülen “Büyük Selçuklu Mirasi Fotograf ve Çini Eserleri Sergisi” Özbekistan’da açildi.

Büyük Selçuklu Mirasi Fotograf Ve Çini Eserleri Sergisi Özbekistan'da Açildi
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulusunun 100. Yili anisina ve hedeflenen “Türkiye Yüzyili” vizyonu baglaminda Cumhurbaskanligi himayesinde Selçuklu Belediyesi tarafindan kardes ülke Özbekistan’da “Büyük Selçuklu Mirasi Fotograf ve Çini Eserleri Sergisi” açildi. Türkiye Büyükelçiliginin ev sahipliginde baskent Taskent’teki Özbekistan Güzel Sanatlar Akademisi salonunda sanatseverlerle bulusan sergi ile tarihi kahramanliklarla dolu sanli Türk Milletinin kültürel ve sanatsal degerleri dünyaya tanitiliyor. Sergi, Türk ve Islam medeniyeti üzerine kültür ve yayin hayatina onlarca eser kazandirmis olan Konya Selçuklu Belediyesi’nin “Tarihi hafizanin muhafazasi” için sundugu önemli kaynak niteligi tasiyor. Sergide; Büyük Selçuklu cografyasinda yer alan 21 ülkedeki önemli eserlere ait “Türklerin Mirasi Projesi” çerçevesinde çekimleri yapilan 50 adet fotograf ve tamami Selçuklu Belediyesi çini atölyesinde yapilan Selçuklu dönemine ait eserlerin replikasindan olusan 29 adet çini ürün yer aliyor.

"Türklerin Mirasi Projesi" çerçevesinde fotograf ve çini eserleri sergisini, Taskent Büyükelçiligi ile kardes Özbekistan’da açmanin kivancini yasadiklarini ifade eden Selçuklu Belediye Baskani Ahmet Pekyatirmaci, "Cumhuriyetimizin kurulusunun 100. yili anisina düzenlendigimiz bu serginin, 2 ülke arasinda dostluk ve kardeslik nisanesi olduguna ve iliskilerimizi daha da güçlendirecegine inaniyorum” dedi.



“Türkler konulu en büyük kültür projesini hayata geçiriyoruz”

Selçuklu Belediyesinin kültür ve yayin hayatina bugüne kadar birçok önemli eser kazandirdigini ifade eden Baskan Pekyatirmaci, “Sanli tarihimizi gelecege tasimak, neslimizin aydinlik yarinlarini medeniyetimizin kodlariyla insa etmek adina belediyemiz tarafindan önemli projeler gerçeklestiriyoruz. Geçtigimiz Kasim ayinda protokolünü imzaladigimiz ve Cumhurbaskanligi tarafindan himaye edilen “Türklerin Mirasi” projesi ile bu çalismalarimizi taçlandirmak, tarihe serh düsmek için faaliyetler yürütüyoruz. Bu proje; 18 bölüm belgesel, 17 ciltlik külliyattan olusmaktadir. Projenin ilk etabi 4 bölüm belgesel ve 4 ciltten olusan yayindan olusuyor. Proje külliyatinda yaklasik 100 ilim insanimizin makalesi yer alacak ve 36 ayri ülkeden eserlerin görselleri kullanilacak. Proje çerçevesinde; Tarih Öncesi Türk Kültürü, etkilesim saglanan ülkeler, mimari eserler esas alinmakla birlikte sosyal hayat, kültür, tarih ve medeniyete katki konulari ele alinacak. Bu proje, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin “Türkler” konulu en büyük kültür projesi niteligi tasiyacak ve 29 Ekim 2023’tarihine kadar tamamlanacaktir. Açilisin yapacagimiz “Büyük Selçuklu Mirasi Fotograf ve Çini Eserleri Sergisi”ni de bu çerçevede gerçeklestiriyoruz” diye konustu.



“Cumhurbaskanimiza desteklerinden dolayi sükranlarimi arz ediyorum”

Selçuklu Belediyesinin kültür hayatina onlarca eser kazandirmis bir kurum oldugunu söyleyen Baskan Pekyatirmaci, “Tarihi hafizanin muhafazasi için bu tür projeleri desteklemeye devam edecegiz. Bugüne kadar “Konya Kitabeleri”, “Selçuklu Saray ve Köskleri”, Cumhurbaskanligi himayesinde yürüttügümüz “Ipek Yolu Konaklari Anadolu Selçuklu Hanlari”, “Selçuklu Taç Kapilari” külliyatini yayin hayatimiza kazandirarak, okuyucu, arastirmaci ve meraklilari ile bulusturduk. Selçuklu Medeniyetine yönelik olarak yürüttügümüz projeleri himaye eden, bizi yüreklendiren, ülkemize ve medeniyetimize yakisan islerde her türlü destegi saglayan Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a en kalbi tesekkürlerimi arz ediyorum. Projelerimiz ve bu sergide emegi geçen tüm ekibe ayri ayri tesekkür ediyorum. Sergimizin hayirlara vesile olmasi dileklerimle katilimlariniz için tekrar tesekkür eder, selam ve saygilarimi sunuyorum” seklinde konustu.

Özbekistan Güzel Sanatlar Akademisi Baskani Akmal Nuriddinov, yaptigi konusmada, Özbekistan-Türkiye dostlugunun açik bir örnegi olan serginin, iki ülke halklari ve sanatçilari arasindaki iliskileri daha da pekistirecegini belirtti.

Selçuklu Belediyesinin etkin çalismalarinin yaninda ecdadin emaneti olan kültürel mirasin ve degerlerin gelecek nesillere aktarilmasinda önemli katkilar sagladigini belirten Selçuklu Kaymakami Eflatun Can Tortop, Belediyenin farkli cografyalarda varlik göstermesi, dost ve kardes ülkelerle iliskilerini gelistirmesinin önemli oldugunu belirterek emegi geçenleri kutladi.

Taskent Büyükelçisi Olgan Bekar ise bu sergide ortak tarihi yansitan eserlerin sergilendigini ifade ederek serginin, iki ülke arasindaki kültürel iliskilerin daha da gelismesine katki saglayacagini dile getirdi.
Kaynak: İHA