Bosna-Hersek'te Ayrilikçi Bosnali Sirp Lider Dodik'in Seçim Galibiyeti Onaylandi

Bosna Hersek Merkezi Seçim Komisyonu (CIK), ülkenin iki entitesinden biri olan Sirp Cumhuriyeti’ndeki (RS) tartismali RS Baskanligi oylarini yeniden saymasinin ardindan ayrilikçi Bosnali Sirp lider Milorad Dodik’in seçim galibiyetini onayladi.

Bosna-Hersek'te Ayrilikçi Bosnali Sirp Lider Dodik'in Seçim Galibiyeti Onaylandi
Bosna Hersek’te 2 Ekim’de yapilan genel seçimlerde usulsüzlükler ve matematiksel uyusmazliklar nedeniyle ülkenin iki entitesinden biri olan Sirp Cumhuriyeti’ndeki (RS) tartismali RS Baskanligi oylarini yeniden sayma karari alan Merkezi Seçim Komisyonu (CIK), ülkenin baskenti Saraybosna’daki Zetra Spor Salonu’nda kamuoyuna açik sekilde yapilan yeniden sayimin sonucunu açikladi.

CIK, 2238 seçim noktasinda kullanilan oylarin sayimi sonrasi yapilan açiklamada usulsüzlükler tespit edilmesine ragmen bunlarin sonucu degistirmedigini ve seçimlerin yenilenmesine gerek görülmedigini açikladi.

Sirplarin yogun olarak yasadigi entitede muhalefet partileri, ayrilikçi Bosnali Sirp lider Milorad Dodik’in liderligindeki Bagimsiz Sosyal Demokratlar Ittifaki’nin (SNSD) organize bir sekilde oy çaldigi iddiasiyla protesto gösterileri düzenlemis ve Merkezi Seçim Komisyonuna resmi basvuruda bulunmustu.

SNSD lideri Dodik, geçtigimiz sali günü koalisyon ortaklari ile birlikte Banja Luka’da bir protesto gösterisi düzenleyerek vatandaslari "halkin seçimlerde ortaya koydugu iradeye sahip çikmaya" davet etmisti. Tartismalara Hirvatistan Cumhurbaskani Zoran Milanovic de dahil olmus ve yeniden sayimin amacinin Dodik’i devirmek oldugunu ileri sürmüstü.

Seçim sonuçlarina göre, Devlet Baskanligi Konseyinin Bosnak üyeligini muhalefetin ortak adayi Sosyal Demokrat aday Denis Becirovic, Sirp üyeligini ayrilikçi lider Dodik liderligindeki Bagimsiz Sosyal SNSD adayi Zeljka Cvijanovic, Hirvat üyeligini Hirvat Demokratik Birligi’nin (HDZ) adayi Borjana Kristo kazanmisti.
Kaynak: İHA