Alanya'da Ender Görülen Mekik Kelebegi Görüldü

Dünyada ender görülen bir tür olan ve en hizli kanat çirpan kelebek olarak bilinen mekik kelebegi Antalya’nin Alanya ilçesinde görüldü. Bir otel çalisani, masa üzerinde buldugu kelebegi dogaya geri saldi.

Alanya'da Ender Görülen Mekik Kelebegi Görüldü
Antalya’nin Alanya ilçesinde bir otelde garsonluk yapan Bekir Arslan, masa üzerindeki ilginç görüntüsüyle dikkat çeken kelebegi bir kaba aldi. Daha sonra çalisma arkadaslarina kelebegi gösteren Arslan, geçen yil pandemi döneminde sefinin de ayni türde bir kelebegi gördügünü ve arastirmalari sonucu mekik kelebegi oldugunu ögrendigini kendisine söyledigini belirtti.

Yaz aylarinda Türkiye’de nadir görülen mekik kelebegini bulan Arslan, “Ilk gördügümde ne oldugunu anlayamadim. Sefime haber verdim. Daha sonra sefim ‘Geçen yil pandemi döneminde aynisini gördüm’ dedi.

Kelebegi alarak bir kabin içine koyduk. Akdeniz Bölgesi’nde nadir görülen bir kelebek oldugunu ögrendim. Rengi çok güzeldi. Askeri kamuflaj desenliydi. Ilk defa gördüm. Kelebegi dogaya geri saldim. Çogalir insallah” dedi.

Bilimsel adi "Daphnis nerii" olan mekik kelebegi, Afrika, Asya ve Hawaii Adalari’nin bir kisminda siklikla rastlanan bir kelebek cinsi. Iri boyu ve renkleri, uzun ince kanatlariyla dikkati çeken mekik kelebegi, en hizli kanat çirpan, havada asili durabilen kelebek olarak biliniyor. Yalnizca gece uçabildigi belirtilen mekik kelebegi, genis yaprakli agaç, süs sarmasigi, zakkum ve sebze yapraklariyla besleniyor.
Kaynak: İHA