Balikesir'de Yesil Zeytin Alimina Baslandi

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balikesir’in Burhaniye ilçesinde zeytin hasadina baslanirken, yesil zeytin alimina da baslandi. Ortalama 12 lira olan yesil zeytin fiyati da çiftçileri memnun etmedi.

Balikesir'de Yesil Zeytin Alimina Baslandi
Burhaniye’de zeytin hasadina baslanirken, yesil zeytin alimi içinde de elekler kuruldu. Yesil zeytinin kilogram fiyati ürünün büyüklügüne göre 20 ile 8 lira arasinda belirlenirken, fiyatlar üreticiyi memnun etmedi. Yörede zeytin hasadina baslandigini anlatan Ali Pehlivan, çiftçinin magdur oldugunu söyledi.

Pehlivan, “Zeytin hasadina basladik. Sabahin saat 5’inden aksamin 5’ine kadar çalisiyoruz. Zeytini 10 liraya satiyoruz. Oysa zeytin marketlerde 50 lira. Bu sene ürün bol ancak seneye bu olmaz. Mazot ve gübre pahali. Çiftçi tarlasina gübre atamiyor. Gübre atamayinca ürün olmaz. Çiftçiyi düsünen yok. Alacagimizi alamiyoruz. Verecegimizi veremiyoruz. Çiftçinin halinden anlayan yok. Yag bizim elimizden 50 liradan çikti. Marketlerde ise 100 lira. Günahtir, yaziktir. Hep ezilen çiftçi olmaktadir. Yazik degil mi” dedi.

Zeytin alicisi Hüseyin Sezer de, “Zeytin alim sezonunu baslattik. Duble zeytin 20 lira. Fiyatlar güzel ancak, maliyetler çok yüksek. Giderler yüksek olunca çiftçi zeytinine bakamiyor. Bu yil isçi yevmiyeleri de yüksek” diye konustu.

Mustafa Göksu ise, “Zeytin hasadina basladik. Yesil zeytin alimi da basladi.

Fiyatlar, üretici için kötü degil ancak çok da iyi degil. Isçi yevmiyeleri yüksek, ancak isçi de hakkini almasi lazim. Yesil zeytinden sonra yag sezonu baslayacak. Erken hasat zeytinyaginda, su anda dizyemlik yaglar 65 liraya alici buluyor. Insallah, daha da güzel olacak. Bu yil rekoltemiz çok iyi. Yag fiyatlari da iyi olursa çiftçinin yüzü güler” seklinde konustu.

Kaynak: İHA