Maral Selalesi Sonbaharda Doga Severlerin Ilgi Odagi

Artvin´in Borçka ilçesindeki Camili (Macahel) Havzasi´nda bulunan doga harikasi Maral Selalesi, sonbahar mevsiminin yasandigi bu günlerde dogaseverlerin ugrak yeri haline geldi.

Maral Selalesi Sonbaharda Doga Severlerin Ilgi Odagi
UNESCO´nun Insan ve Biyoküre Programi Ulusal Koordinasyon Konseyi karari dogrultusunda 29 Haziran 2005´te "Biyosfer Rezervi Alani" ilan edilen Camili Havzasi´nda bulunan Maral Selalesi bölgedeki irili ufakli derelerin birlesmesiyle olusuyor. Selale, 65 metreden vadi tabanina dökülen görüntüsü ve coskun akan suyuyla doga tutkunlarinin gözde mekanlari arasinda yer aliyor.

Macahel Vadisinin sonbahar mevsiminde büründügü renk cümbüsü de doga fotografçilarinin vazgeçilmezleri arasinda yer alirken selaleye ulasim araç yolunun bitiminden sonra yaklasik 10 dakikalik yürüyüsle saglaniyor.

Selalenin yörede görülmesi gereken yerler arasinda yer aldigini belirten turizmci Kadir Yarici “Burada butik gruplarla doga yürüyüsünü içeren turlar düzenliyoruz. Simdi de o turlarimizdan birindeyiz. Maral Selalesini ziyarete geldik. Macahelin görülmesi gereken önemli yerlerinden biri. Misafirlerimizin çogu Istanbul’dan geliyor. Bu grubumuz da Istanbul agirlikli, az miktarda Izmir’den gelen birkaç katilimcimiz var. Gelirken insanlarin bölgeyle ilgili çok fazla bilgisi olmuyor, merakla geliyorlar. Aslinda bilinmezlige dogru bir yolculuk yapiyorlar kesfetmek için. Bizim telkinlerimizle zihinlerinde canlandiriyorlar gelmeden önce ama geldikten sonra bir bagimlilik haline geliyor. Ben yilda 10-15 kere geliyorum benim için bile ilk kez giriyormusum hissini yasatiyor. Misafirlerimiz içinde bu 4 günlük turun en unutulmaz kismi oldu burasi“ dedi.

Artvin’e sonbaharda geldigini ve renklere asik oldugunu ifade eden Yoga Egitmeni Ceylin Altunç ise “Istanbul’dan geldim. Karadeniz’e ilk gelisim 4 sene önceydi. O zaman sonbahar da gelmistim ve renklere asik olmustum sonbahardaki o kizilin yesilin tonlarini görmek için yeniden geldim. Muhtesem bir doga, muhtesem bir cografya, insanlar çok güzel. Benim zaten babam tarafim Karadenizli o yüzden daha bir evimde gibi hissediyorum kendimi” derken, Doga Fotografçisi Egemen Eryilmaz ise “Gezme amaçli Maral Selalesine geldik esimle birlikte. Hafta sonlari genelde fotograf çekmek için kesfedilmemis yerleri gezmeyi çok seviyorum. Bugün de buradayiz bundan sonra da insallah Borçka Karagöl’e gidecegiz. Doga harikasi bir yer Artvin. Bütün ilçeleri Savsat, Borçka, Macahel sahane manzaralari var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA