Unutulmaya Yüz Tutmus Topaçlari Gelecege Aktariyorlar

Kahramanmaras’ta Demirciler Çarsisi’nda ahsaba hayat veren esnaflar, teknolojinin gelismesi ile birlikte unutulmaya yüz tutmus topaç üretmeye ve geleneksel oyuncagi gelecek nesillere aktarmaya çalisiyor.

Unutulmaya Yüz Tutmus Topaçlari Gelecege Aktariyorlar
Kahramanmaras’taki geleneksel oyun kültüründe önemli bir yere sahip olan ve kusaklari bir araya getiren oyuncak olan topaç (deveme), son 15 yildir teknolojinin gelismesi ile birlikte unutulmaya yüz tutmaya basladi.

Türkiye’nin degisik bölgelerinde atmar, bozanak, develeme, döndürgeç, kiristak ve daha birçok farkli ad ile bilinen oyun, Kahramanmaras’ta ise ‘deveme’ olarak biliniyor. Çevresine ip sarilip birden birakilarak veya kamçi ile vurularak döndürülen koni biçiminde ucu sivri olan ve bir zamanlarin favori eglence araci olan oyuncak, son yillarda turistik hediye muamelesi görüyor. Oyuncak halen elde üretilmeye devam edilirken, bu geleneksel oyuncak kültürü de Kahramanmaras’ta yasatilmaya ve teknolojinin geldigi son noktaya ragmen ayakta kalmaya çalisiyor.

Babasindan devraldigi meslegi sürdüren Mesut Baslipinar (40), “Çocuklarin teknolojiden uzak kalmasi için bu geleneksel oyuncaklarin üretimini devam ettirmek istiyoruz ve bu devemelerin üretimini yapiyoruz. Biz günde 300 ila 500 adet deveme üretip onlari pazarliyoruz” dedi.

Devemeyi yillarin eskitemedigi oyuncak olarak nitelendiren ve dedesinden ögrendigi isi gelecek nesillere aktarmak istedigini dile getiren Haci Ökkes Baslipinar (20) ise, “Bu meslek bize dededen kalma bir meslek. Dedem 1968 yilindan bu yana deveme üretmeye basladi.

Önceden mahalle kültürü vardi ve bu oyun sokaklarda oynanirdi ama su an mahalle kültürü bittigi için sokaklarda oynanmiyor. Su an bunu internette satmaya basladik. Çocuklarin oynayabilecegi en güzel oyuncak bu. Aslinda teknoloji de lazim ama eskiye dair oyuncak da lazim. Hem ailesi ile hem de ailesi ile oynayabilecegi en güzel oyuncaklardan bir tanesi” diye konustu.

Kaynak: İHA