GSO, Yesil Dönüsümde Model Olma Yolunda Ilerliyor

Gaziantep Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani (GSO) Adnan Ünverdi, tüm dünyanin odaklandigi yesil dönüsüm konusunda çok önemli adimlar attiklarini belirterek, oda olarak yürüttükleri altyapi ve proje çalismalariyla bölgeyle birlikte tüm Türkiye’ye model olma yolunda ilerlediklerini kaydetti.

GSO, Yesil Dönüsümde Model Olma Yolunda Ilerliyor
Gaziantep Sanayi Odasi için dogaya duyarli üretim ve firmalarin yesil dönüsümünü saglamanin öncelikli misyon haline geldiginin altini çizen Ünverdi, bu dogrultuda farkli alanlarda yürüttükleri çalismalarla hizli mesafe katettiklerini ifade etti.

AB Yesil Mutabakatinin gündeme gelmesi ile ilk harekete geçen kurumlar arasinda yer aldiklarini dile getiren Ünverdi, bu dogrultuda yesil dönüsüm konusunun altyapi çalismalari, süreç yönetimi, projelendirilmesi ve uygulama konusunda sonuç odakli çalismalar yürüttüklerini söyledi.



“Yesil Mutabakat Çalisma Grubu’nu kurduk”

Ilk olarak AB Yesil Mutabakat Grubunu kurmayla ise basladiklarini ve gelinen noktada firmalarin karbon ayak izini ölçer hale geldiklerini belirten Adnan Ünverdi, “Gaziantep Sanayi Odasi olarak bu yilki temamizi ‘Verimlilik ve Yesil Gelecek’ olarak belirlemistik. Çok yeni bir konu ve mevzuatin bile dünyada tüm yönleriyle ortaya konulamamasina ragmen yola erken çikmanin karsiligini aliyoruz. Bu çerçevede ivedilikle Odamiz öncülügünde, Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Müdürlügü, Elektrik Mühendisleri Odasi ve Insaat Mühendisleri Odasi’ndan olusan bir çalisma grubu kurduk. Alaninda uzmanlarin yer aldigi grubumuz, Gaziantepli sanayicilerimizin AB Yesil Mutabakatina uyum sürecine adapte olmalari için farkindalik programlari ve çalismalar yapiyor” dedi.



GSO ve GIZ is birliginde yesil dönüsümde öncü projeler

Adnan Ünverdi, “GSO ve GIZ PEP Programi is birligi ile ‘Istihdam Için Yesil ve Dijital Dönüsümün Desteklenmesi’ Projesini hayata geçirdik ve kisa sürede çiktilarini almaya basladik. Çalismalarimizi ‘Gaziantep Yesil Gelecek Stratejileri’ üst mottosu altinda topladik. Bu çerçevede firmalarimizin ‘Yesil Mutabakat’ sürecine hazirlanmasi, verimliliklerinin arttirilmasi ve dönüsüm süreçlerini saglamak için yürüttügümüz çalismalardan önemli sonuçlar almaya da devam ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Ünverdi, “Yesil dönüsüm mentörlügü”, “Enerji verimliligi mentörlügü”, “Insan kaynaklari mentörlügü”, “Yalin ve dijital dönüsüm mentörlügü” çerçevesinde tüm unsurlari ile Gaziantep sanayisindeki teknolojik ve yesil dönüsümü saglayacak çalismalar gerçeklestirdiklerini belirtti.



“30 firmamin karbon ayak izini ölçtük”

Projede yer alan Yesil Dönüsüm Mentörlügü çerçevesinde 30 firmaya yesil dönüsüm mentörlük hizmeti verilerek firmalarin karbon ayak izlerinin ölçüldügünü belirten Ünverdi, “Bununla birlikte, isletmelerdeki atik yönetimi ve simbiyotik iliskilerin incelenmesi ve yönlendirilmesi. Yesil Enerji Sertifikasi ve bu sertifikanin alinmasi ile ilgili bilgilendirme ve egitimler. ISO 14001 Çevre Yönetim Sisteminin kurulmasi ile ilgili süreçler hakkinda bilgilendirme ve egitimler. Su Ayak Izi konusu ile ilgili bilgilendirme ve egitimler. Yesil Etiket konusu ile ilgili bilgilendirme ve egitimler. Mentörlük sonrasi firmalarimizin yesil dönüsüm yol haritasinin hazirlanmasi konularinda firmalara mentörlük egimi verdik” ifadelerine yer verdi.

“Gaziantep OSB’nin iklim eylem plani ile Ayakkabi Terlik ve Yan Sanayi Ihtisas OSB’nin iklim eylem raporunu hazirladik”

“Projemiz çerçevesinde yine ülkemizde bir ilk olarak GSO ve GIZ ortakliginda Gaziantep OSB Iklim Eylem Plani’nini hazirladik” diyen Ünverdi, “Gaziantep OSB’nin ülkemizin ilk yesil OSB’si olmasini ve diger bölgelerimize de örnek teskil etmesini istiyoruz. Burada basta Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlügümüz ve diger kurumlarimizla birlikte çalisarak bunu basaracagimiza da inancimiz tam. Bununla birlikte kurulus çalismalarini sürdürdügümüz Gaziantep Ayakkabi Terlik ve Yan Sanayi Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin yesil OSB olmasi için Iklim Eylem Raporunu tamamladik ve kasim ayinda raporumuzu lansman toplantisi ile kamuoyu ile paylasacagiz” seklinde konustu.



“GSO, yesil enerji sertifikasi alan ilk sanayi odasi”

Ünverdi, temiz enerji konusunda çalismalara Oda olarak kendilerinden basladiklarini aktararak, “Almis oldugumuz sertifika ile yaklasik 16 bin 500 agacin azaltabilecegi sera gazi miktarina denk gelen 180 ton karbondioksit esdegeri karbon miktarinin dogaya salinmasini engellemis oluyoruz. Bununla birlikte Model Fabrikamizin üzerine de Günes Enerji Sistemi kuruyoruz. Burasi da örnek bir çalisma ile kendi enerjisini üreterek hem enerji tasarrufu saglayacak hem de karbon saliniminin önüne geçecegiz. Ayrica, Model Fabrikamiz bu süreçte yalin üretim, verimlilik, dijitallesme ve enerji verimliligi gibi konularda firmalara sagladigi egitim ve uygulamalarla Yesil Mutabakat dönüsümüne de önemli katkilarda bulunuyor. Tamamlandiginda 45 milyon metrekare alani ile Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi olacak olan, Polateli-Sahinbey Organize Sanayi Bölgemizde de Simbiyoz Projemizi uygulayacak ve bu sayede bir fabrikadan çikan atigin baska bir fabrikada hammadde olarak kullanilmasini saglayacagiz. Bunlarla birlikte yesil dönüsüm konusunda bilgilendirme toplantilari, ilgili Bakanliklarla görüsmeler ve organizasyonlar gerçeklestiriyoruz. Gelecek yesil dönüsümde ve biz gelecege hazir olmak için çalisiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA