Fiyati Yüzde Yüz Artan Nar Yüz Güldürüyor

Türkiye’nin en önemli ‘Hicaz’ nar üretim merkezi olan Antalya’nin Dösemealti ilçesinde hasat basladi. Yüzde 90’i ihraç edilen narin rekoltesi ve fiyati üreticinin yüzünü güldürüyor.

Fiyati Yüzde Yüz Artan Nar Yüz Güldürüyor
Tarim kenti Antalya, örtü alti sebze meyveciligin yani sira son dönemlerde ‘Hicaz’ nar üretimi ile de ilgi görmeye basladi.

‘Hicaz’ narinin en önemli üretim yeri ise Dösemealti ilçesinin Çiglik Mahallesi oldu. Hicaz nari tadi, rengi ve aromasiyla Türkiye’de oldugu kadar yurt disinda da ragbet görüyor. Ekim ayinin ilk haftasinda baslayan nar hasadi, kasim ayinin basina kadar devam ediyor. Binlerce dönüm nar arazisindeki hasat sabah erken saatlerde baslayip, aksam saatlerine kadar sürüyor. Her bahçeye giren yaklasik 50 ile 100 arasinda isçi, her nari boyutuna göre makas ile kesip kasaliyor. Kasalanan narlar traktörler araciligiyla bahçeden çikarilip kamyonlarla isleme tesisine götürülüyor. Burada son kez boyutlarina göre islenen narlar, daha sonra paketlenip basta Avrupa ve Orta Dogu ülkelerine ihracati yapiliyor. Geçen yila oranla rekoltedeki artis ve fiyatlar ise üreticinin yüzünü güldürdü.

"Ihracat 8-9, meyve suluk 1,1.5 TL"

Kaliteli narin kilogram fiyati 8-9 TL, meyve suyuna gidecek olanlarin fiyati ise 1-1.5 TL olarak belirlendi. Üretici fiyattan memnun kalirken, girdi maliyetlerinin yüksek olmasindan yakindi. Dösemealti ilçesinde bu yil 30 bin ton nardan yaklasik 200-250 milyon TL’lik gelir beklendigi belirtildi. Antalya, Türkiye’nin nar üretiminin yaklasik yüzde 25’ini karsiliyor. Öte yandan nar bahçelerindeki hasat ve traktörle tasima islemleri dron ile de görüntülendi.

Dösemealti Belediye Baskani Turgay Genç hasat yapilan bahçede üretici ve isçilerle bir araya geldi. Üreticiye bereketli bir sezon dileyen Genç, nar bahçesi içindeki agaçlari inceledi. Isçilerle de sohbet eden Genç, daha sona eline aldigi makasla nar hasadi yapti.

Yüzde 90’i ihraç ediliyor

Bu yil rekoltenin çok iyi oldugunu ifade eden Baskan Genç, Dösemealti’nin tarimsal alanda markasi olan ’Hicaz’ narinin Türkiye’nin her iline gittigi gibi dünyanin her noktasina da ihracatinin yapildigina dikkati çekti. Genç, yüzde 90’i ihracata giden narda rekoltenin yillik 30 ile 40 bin ton arasinda degisebildigini kaydetti.

Narin özellikle Dösemealtili üreticinin önemli bir gelir kaynagi oldugunu ifade eden Baskan Genç, "Fiyatlar kilo basina 8 ile 10 TL arasinda bahçeden aliniyor. Yillik ortalamasi çok ciddi bir bütçede Dösemealti halkina kaliyor. Bu yil verimlilik çok iyi, agirlikli Avrupa’ya ihracat yapilmakta. Bunun içerisinde Rusya ve diger ülkeler de var. Türkiye’nin en kaliteli, hem renk olarak hem aroma olarak hem de kozmetik sanayi için Hicaz nari dedigimiz narimiz bütün alanlarda kullaniliyor. Marka degeri her geçen yil katlanarak büyüyor. Bizde belediye olarak mümkün oldugu kadar tarim alanlarimizi üst planlarda koruyarak, özellikle narimizi ve zeytinimizi daha da gelistirmek ve üreten bir Türkiye olmadan bu krizlerden çikmanin yolu olmayacaginin bilinci ile bölgemizdeki üreticimizin her daim yanindayiz" diye konustu.



"Tercih edilen nar"

Dösemealti narinin hem iklimsel kosullari hem de renk, aroma ve kalite olarak diger narlara göre tercih sebebi oldugunu ifade eden Genç, ihracat boyutunun da her geçen yil arttigini kaydetti.

Dösemealti’nda küçük bir parseli olan kisilerin nar dikmeye basladigina isaret eden Genç, "Çünkü Avrupa’ya yapilan ihracat etkili oluyor. Kaliteyi gören Avrupali bir sonraki yil talebini bu bölgede rekolte ekleyerek olusturuyor. Bu da hem nar ekim alanlarinin hem de fiyatlarin artmasini sagliyor" dedi.



"Bahçede 8 TL, sofraya gelisi 20’yi buluyor"

Rekolte ve fiyatin bu yil yüz güldürdügünü kaydeden Baskan Genç, tarladan çikan narin fiyatinin büyük kentlerde iki katini asmasi karsisinda ise sunlari söyledi:

"Devletimizin yapacagi yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Maliyetler çok yüksek, üretici bahçede götürü usulü olarak narini kilo bazinda veriyor. Bu alinan narin aracisi oluyor, depolamasi var ve isçiligi ile beraber orada islenerek paketleniyor, bunlarin hepsi birer maliyet. Iç piyasa içinde degerlendirdigimiz zaman nakliye süreci var. Bugün isçiligin, yakitin bu kadar çok degisken bir sekilde arttigi bir ülkede gayet dogal aslinda. Bahçede aldiginiz nari sofraya götürünceye kadar birçok degisken kalem süreçleri var. Nar 8 TL ama sofraya gelinceye kadar 20 TL oluyor" açiklamasini yapti.

"Yüzümüz gülüyor"

15 dönümlük bahçede hummali sekilde nar kesimi yapan üretici Durali Er, "Ilk kesime basladik, hasadimiz 10 gün sürüyor. Bu sene rekolte iyi. Fiyatlarimiz geçen seneye göre yüksek seyrediyor. Geçen yil 4,5 TL’ ye verdik kilogramini, su anda ise 9 TL’ye verdik. Maliyetler arti ama fiyat olarak sükür ediyoruz. Biz nari aliciya verdik, onlar yurtdisina gönderiyor. Nari depolara alip sonrasinda ihracat yapiyorlar. ’Hicaz’ narimizin tadi mayhostur. Kaliteli ve diger narlara göre daha iyidir. Dösemealti’na özgü bir narimizdir. Bu sene çok sükür nar yüzümüzü güldürdü" dedi.



Güçlü antioksidan etkisi var

Kis mevsiminin en sevilen meyvelerinden olan narin yapilan birçok çalismada suyunun fenolik içeriginin ve buna bagli olarak antioksidan kapasitesinin yüksek oldugu belirtiliyor. Güçlü antioksidan özellikleri oldugu söylenen narin her gün yenilmesi halinde kalp çarpintisina iyi gelmesinden tutun da birçok kanser türüne yakalanma ihtimalini ciddi ölçüde azalttigina dikkat çekiliyor. Nar, vücuttaki toksinleri idrar yoluyla uzaklastirirken, birçok hastaliga neden olabilecek zararli maddelerden de kisiyi koruyor. Nar ayrica hücrelerin hastaliklara karsi daha dayanikli hale gelmesini saglarken, grip ve nezle gibi hastaliklarin hizla geçmesini sagladigina dikkat çekiliyor. Bu güçlü antioksidan etkisinin yaninda nar, ayni zamanda içinde bulunan C, E, K vitaminleri ve potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir gibi minerallerin gücüyle bagisiklik sisteminin güçlenmesine önemli katkilarda bulunuyor. Grip, nezle, soguk alginligi gibi hastaliklara yakalanacak gibiyseniz yada hasta olduysaniz her gün bir adet nardan destek alarak iyilesme sürecinin hizlandirabilecegine vurgu yapiliyor.
Kaynak: İHA