ABD Indirme Tümeni'nden Ukrayna Sinirinda Savas Tatbikati

"Çiglik Atan Kartallar" olarak da bilinen Amerikan ordusuna bagli elit 101’inci Hava Indirme Tümeni, yaklasik 80 yil sonra Avrupa topraklarindaki Romanya’da Ukrayna sinirina 5 kilometre mesafede tatbikata basladi.

ABD Ordusunun "Çiglik Atan Kartallar" adiyla bilinen 101. Hava Indirme Tümeni, Rusya ile ABD komutasindaki NATO askeri ittifaki arasindaki gerilimler artmaya devam ederken, yaklasik 80 yil sonra ilk kez Avrupa’ya gönderildi. Birligin, Romanya’da Ukrayna sinirina 5 kilometre mesafede tatbikata basladigi ve herhangi bir savas alanina saatler içinde gönderilmek üzere hazir hale getirildigi belirtildi. CBC News tarafindan bildirilen tatbikatta, 101’inci Hava Indirme Piyade Tümeni’nin, NATO’nun dogu kanadini güçlendirmek üzere, 80 yil sonra ilk kez Kentucy eyaletindeki Fort Campbell üssünde konuslu tümen birliklerini Avrupa’da konuslandirdigi ve toplamda 4 bin 700 asker görevlendirildigi belirtildi.

"NATO topraklarinin her karisini savunmaya haziriz"

Tümen Komutani General John Lubas yaptigi açiklamada, "NATO topraklarinin her karisini savunmaya haziriz. Biz hafif bir piyade kuvvetiyiz, ancak yine de havada savas uçagi destesteklerimizi de yanimizda getiriyoruz" dedi.

Lubas, tümenin her an savasmaya ve savasin tirmanmasi durumunda harekete geçmeye hazir oldugunu ifade etti.

Lubas ayrica, savas tehdidinin NATO topraklarina yakin olmasi nedeniyle tatbikatin agir mühimmatlarla yapildigini da sözlerine ekledi.

ABD ile ortak tatbikata destek veren Romanya’dan Tümgeneral Lulian Berdila ise ortak tatbikatin Ikinci Dünya Savasi sirasindaki müttefiklerin Normandiya çikarmasi gibi oldugunu söyledi.

Berdila, "Amerikan birliklerinin burada olmasinin benim için gerçek anlami, Normandiya’da düsman yokken müttefikleriniz olmasi gibidir" açiklamasinda bulundu.

Rusya’nin 24 Subat’ta Ukrayna’ya baslattigi isgal, Ekim ayi boyunca Rus ordusunun Ukrayna’nin altyapisina yönelik siddetli saldirilariyla devam ediyor. Rusya, Ukrayna’ya füzelerle hava saldirisi düzenleyerek sivil yerlesim alanlarini hedef aliyor. Enerji altyapisinin vuruldugu saldirilar nedeniyle birçok noktada yangin ve elektrik kesintisi meydana geliyor.
Kaynak: İHA