100 Yillik Kaselerde 500 Yil Öncesinin Tarifiyle Güveç Yapiyorlar

Bursa’nin Büyükorhan ilçesinde köylerde her cuma 500 yil öncesinin tarifiyle her biri 100 yillik antika degeri bulunan toprak kaselerde pisirilen güveci yemek için Türkiye’nin her yerinden gurmeler geliyor.

100 Yillik Kaselerde 500 Yil Öncesinin Tarifiyle Güveç Yapiyorlar
500 yildir her cuma kurulan et pazarinda kasaplarin saç üzerinde yüksek ateste pisirdigi kavurmalar büyük ragbet görüyor. Büyükorhan ilçesinde yüzlerce yildir cuma günleri kurulan hayvan pazarinda pisirilen kavurma ve güveçler o kadar lezzetli ki, sehir disindan bile yemek için vatandaslar geliyor. Büyükorhan ilçesinin köylerindeki yaylalarda otlayan hayvanlar, ilçedeki tarihi pazarda satisa çikiyor. Yaklasik 500 yildir kurulan pazardaki kasaplar, gelen alici ve saticilara yörenin günlük kestikleri hayvanlarindan kavurma ve güveç pisiriyor. Burada pisen etler yüzlerce yillik tarifle ve yörede otlayan dogal hayvanlardan pisiriliyor. Tarihi pazarda onlarca kasap haftada bir gün kurulan pazarda 20 küçükbas hayvan keserek kavurma ve güveç yapiyor. Bu pazarda pisen etlerin lezzeti il sinirlarini asarak farkli illerden de vatandaslari pazara çekiyor. Kimi pazara hayvan almaya gelirken, kimi ise sadece burada yemek yemeye geliyor. Dogal ortamda yenen lezzetli etler damaklarda unutulmaz bir tat birakiyor.

Pazarda pisen etlerden yemeye gelen vatandaslar, "Burada et yedikten sonra müdavimi olduk. Burada pisen etler o kadar lezzetli ki tadina doyum olmuyor. Bu lezzeti baska yerde bulamiyoruz" dediler.

Gelen müsterilere et satan kasaplar ise, "Burada yüz yillardir süren ustaligi icra ediyoruz. Ilçemizin köylerindeki yaylalarda otlayan hayvanlari sadece cuma günleri kesip müsterilerin önünde parçalayarak pisiriyoruz. Isteyen kavurma yiyor, isteyen ise güveç. O kadar lezzetli ki bir tadini alan bir daha müdavimi oluyor. Buranin ünü Bursa sinirlarini asti, farkli vilayetlerden buraya et yemeye gelen çok müsterimiz var" seklinde konustular.

100 yillik toprak kaselerde 500 yil öncesinin tarifiyle güveç pisiren kasap Mesut Ilhan, 500 yilik geçmisi olan pazarin ilk kez "Osman Dede" isminde evliya bir zat tarafindan sadece cuma günleri kuruldugunu belirterek, "Ben güveç için persembe gününden gelip güveçleri hazirliyorum. Firina koyuyorum, 12 saat firinda kaliyor, cuma sabahi tekrar geliyorum. Çikarip firindan kemik suyunu ve baharatini atip tekrar firina veriyorum. Ben 3. nesilim burada. Kaseler dedemden kalma, 100 yillik geçmisleri var her birinin. Güveci iki çesit yapiyoruz erkeç (keçi) ve dana güveci ayri ayri yapiyoruz. Yalova, Ankara, Çanakkale, Istanbul, Bursa, Kütahya her yerden yemek yemege insanlar geliyor. Burada o evliya zatin duasi var, burada huzurlu olursunuz. Burada yediginiz yemegin lezzetini baska yerde bulamazsiniz. Güveç 500 yildir ayni tarifle yapiliyor. Lezzeti de iç yaglardan geliyor. Böbrek yaglarini eti koyduktan sonra onun üzerine koyuyoruz. Kendi yaginda 12 saatte pisiyor. Daha sonra kemik iligi suyu ile suyunu tamamliyoruz. Lezzetin sirri bu ve organik daglarda besledigimiz hayvanlarimiz" diye konustu.

Kaynak: İHA