Hamilelikte Pilates Dogumu Kolaylastiriyor

Eskisehir Özel Ümit Tip Merkezi Pilates Egitmeni Gülçin Kaya Ugur, hamile pilatesinin nasil yapilmasi gerektigini anlatarak, faydalarini açikladi.

Hamilelikte Pilates Dogumu Kolaylastiriyor
Pilatesi; vücudun esneklik ve rahatligini saglayan kontrollü pozisyonlarin bütününü olusturan bir egzersiz türü olarak tanimlayan Ugur, “Buna; derin nefes alma ve rahatlama egzersizleri ile vücudu fazla yormadan, rahatça yapilacak bir spor da diyebiliriz” dedi.

Vücuda iyi bir durus, denge ve güç kazandirmak için karin, pelvik taban ve sirt kaslarina odaklanan bu rahatlatici egzersizlerin, hamilelik döneminde de önerildigini belirten Pilates Egitmeni Ugur, “Fakat burada en önemli nokta hareketlerin vücudu zorlamayacak sekilde, odak noktanin, sirt ve pelvik bölgesinde olmasina dikkat etmek olmalidir” diye konustu.



"Dogumu kolaylastiriyor"

Hamilelikte pilatesin faydalari hakkinda da konusan Gülçin Kaya Ugur, bunlari söyle siraladi:

“Hamile pilatesi ile, gebelik döneminde ya da dogumdan sonra bazi sorunlara neden olabilecek bölgeler olan; karin, sirt ve pelvik taban kaslarini güçlendirilir. Egzersizler, vücudu büyüyen bebegin agirligindan kaynaklanan sorunlarla basa çikacak sekilde güçlendirmeye odaklanir. Yapilan egzersizler sirt ve pelvis bölgesini stabilize eden karin kaslarini kullanarak sirt agrilarini azaltmayi saglar. Bebek büyüdükçe asagi dogru hareket eder. Bu onun yavas, yavas doguma hazirlanma seklidir. Pelvik taban pilates sayesinde güçlenir ve güçlü pelvik kaslari, dogum esnasinda bebegi disari kuvvetlice itmeye yardimci olur. Sürekli uygulayacaginiz nefes egzersizleri sayesinde, dogum esnasinda kontrollü nefes alma ve gevseme faaliyetlerini daha bilinçli uygulama imkanina sahip olursunuz. Ayrica kontrollü kilo alma ve dogumdan sonra kolayca fit bir vücuda kavusma sürecinde harika bir yardimcidir.”

"Hamilelikte en dogru zaman"

Hamilelerin bu spora 12. ve 16. haftalar arasinda baslayabilecegini aktaran Pilates Egitmeni Gülçin Kaya Ugur, “Sirt üstü pozisyonlara ise genellikle 20. haftadan sonra geçilir. Ancak yine de baslamadan önce mutlaka doktor onayi alinmasi gerektigi unutulmamalidir. Doktorunuz anne adayinin hamilelik sürecine, dönemine dayanarak ve risk faktörlerini degerlendirerek en dogru yönlendirmeyi yapacaktir.” seklinde konustu.

Bu egzersizlerin haftada 1 kez düzenli olarak yapilabilecegini ifade eden Ugur, “Genellikle egzersiz egitmenleri ya da hamile egzersiz siniflari esliginde yapilan egzersizleri, yeterli bilinci kazandiktan sonra tek basiniza da uygulayabilirsiniz. Eger daha önce hiç pilates yapmadiysaniz, egzersiz pozisyonlarini 5-10 tekrari içerecek sekilde en fazla 30 dakika boyunca yapmaniz tavsiye edilir” dedi.



Pilates yaparken bunlara dikkat

Ugur, hamilelik pilatesinde dikkat edilmesi gerekenleri ise söyle siraladi:

“Pilates yapmaya baslamadan önce mutlaka doktordan onay almalisiniz çünkü egzersizler; risk faktörlerine, annenin spor geçmisine ve gebelik dönemine göre degiskenlik gösterecektir. Gebelikte, vücudun gevsemesine neden olan hormonunun artmasiyla, eklemlerin etrafindaki baglar da gevser. Bu da destek ve hareket sisteminizin incinmesini kolaylastirir. Bu yüzden rahatsizlik hissi veren veya eklemlerinize baski yapan herhangi bir hareket yapmaktan kaçinmaniz gerekir. 20. haftadan sonra sirt üstü uzanma gerektiren pozisyonlardan kaçinmalisiniz. Bu pozisyonlar, bebeginizin kan dolasimini kesintiye ugratma ihtimalini arttirir. Pilates çok fazla çekirdek gücüne odaklandigindan, karin kaslarinizi asiri zorlamamalisiniz. Karin büyüdükçe denge yetenegi düsüse geçer bu nedenle hareketleri yaparken denge topundan destek alabilirsiniz.”
Kaynak: İHA