Anadolu Üniversitesi'nin Tazelenme Üniversitesi 60 Yas Üstü Ögrencileri Için Egitim Veriyor

Tazelenme Üniversitesi, 60 yas üstü bireylere yönelik sinavsiz ve ücretsiz olarak hizmetini sürdürüyor.

Anadolu Üniversitesi'nin Tazelenme Üniversitesi 60 Yas Üstü Ögrencileri Için Egitim Veriyor
Prof. Dr. Ismail Tufan tarafindan 2016 yilinda Akdeniz Üniversitesi bünyesinde kurulan Tazelenme Üniversitesi kuruldugu yildan günümüze kadar çalismalariyla adindan sikça söz ettiriyor. 2019 yilindan itibaren Anadolu Üniversitesi’nde de faaliyet gösteren Tazelenme Üniversitesi’nin tüm sürecine emek veren isimlerin basinda ise Tazelenme Üniversitesi Anadolu Kampüsü Kurucu Koordinatörü Doç. Dr. Üyesi Emre Birinci yer aliyor.

“Tazelenme Üniversitesi kurulus düsüncesi 2018 yilinda ortaya çikti”

Tazelenme Üniversitesi Anadolu Kampüsü kurulus öyküsü hakkinda bilgi veren Doç. Dr. Emre Birinci sunlari söyledi: “Eskisehir’de Tazelenme Üniversitesi kurulus düsüncesi 2018 yilinda ortaya çikti. O yil yasli bakimi programi ögrencilerimizle birlikte Eskisehir’de “Yaslilik Zirvesi” adinda bir etkinlik organize ettik. Zirveye davet ettigimiz konusmacilardan biri de 60+ Tazelenme Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. Ismail Tufan idi. O etkinlikte kendisiyle görüsmemiz neticesinde 60+ Tazelenme Üniversitesi’nin Eskisehir’de Anadolu Üniversitesi bünyesinde açilmasi fikri ortaya çikti. O tarihten sonra yaklasik bir yil kadar hazirlik sürecimiz oldu. 11.02.2019 tarihinde rektörümüz ile Prof. Dr. Ismail Tufan arasinda imzalanan protokol ile kurulus sürecimiz resmi olarak baslamis oldu. Öncelikle Tazelenme Üniversitesini anlatmaya basladik. Bunun için Eskisehir’in en yogun bölgelerinde hafta sonlari stantlar açtik. Kayitlarimiz Eskisehir halki tarafindan yogun ilgi gördü ve çok kisa bir sürede belirlemis oldugumuz kontenjan doldu. 2019 Ekim ayinda da egitim-ögretim çalismalarimiz basladi.



Türkiye’ye özgü dünyada yeni bir yasli üniversitesi modeli gelistirilmesi hedefleniyor

Aktif yaslanma ve hayat boyu ögrenme konusunda ülkemizde belki de en etkili projelerden birini Tazelenme Üniversitesi olusturuyor. 60 yas ve üzerinde okuma-yazma bilen herkes 60+ Tazelenme Üniversitesine kayit olabiliyor. Su anda en küçügü 60, en büyügü 82 yasinda olan toplam 207 ögrencimiz bulunuyor. Bu kapsamda Tazelenme Üniversitesinin amaci yaslilikta bilgi, beceri ve yeteneklerin korunmasini; yenilerinin kazanilmasini saglayarak, kaliteli ve basarili yaslanmanin temelini atmak olarak belirleniyor. Bu kapsamda Tazelenme Üniversitesi Türkiye’de yeni bir yasli olgusu olusturulmasini ve yine Türkiye’ye özgü dünyada yeni bir yasli üniversitesi modeli gelistirilmesini de hedefliyor. Bunun yani sira Tazelenme Üniversitesi ögrencileri yeni bilgiler edinmekle birlikte yeni arkadasliklar elde ederek sosyallesme imkâni da elde ediyor. Ayni zamanda Tazelenme Üniversitesi kusaklar arasi diyalogun gelisimine de katki sagliyor. Bu amaçla Üniversitemiz bünyesinde kurulan “Kusaklararasi Dayanisma Kulübü” ile de iki, hatta bazen üç kusak bir araya geldigi etkinliklerin altina imza atiliyor.

Dolu müfredatla egitimler veriliyor

Tazelenme Üniversitesinde ögrencilerimizin ihtiyaçlarina ve ilgi alanlarina yönelik olarak müfredat olusturuluyor. Ögrencilerimiz Egzersiz, Hukuk, Ingilizce, Nöroloji, Agiz ve Dis Sagligi, Müzik Terapisi, Psikiyatri, Psikoloji, Akilci Ilaç Kullanimi, Sosyal Politika, Iletisim, Beslenme Ilkeleri, Astronomi ve Evren Bilimi, Fotografçilik, Sosyal Medya Kullanimi ve Güvenligi, Tango, Kisisel Bakim, Arkeoloji, Mikrobiyoloji gibi zorunlu derslerin yani sira kadin ögrencilerimiz Tamirat, erkek ögrencilerimiz ise ’Yemek Pisirme Teknikleri’ derslerini aliyor. Gönüllü ögretim elemanlarimiz büyük bir özveri ile derslerin gerçeklesmesini sagliyor. Anadolu Üniversitesi kampüsü olarak, Tazelenme Üniversiteleri arasinda dersleri gündüz saatlerinde olan, yüz yüze egitim veren ve her sinifa ayri ve dönemlik ders programi uygulayan tek kampüs olma gururunu da yasiyor. Ögrencilerimiz aldiklari egitimlerin yaninda ilgi duyduklari alanlarda ögrenci kulüplerine üye olabiliyor ve kulüplerin etkinliklerine katilabiliyor.

Tazelenme Üniversitesine katilmayi düsünen ögrencilere tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Birinci, “Yaslanmak belki bir tercih degildir ancak nasil yas alacagimiz bir tercihtir. Ögrenerek yas almak isteyen herkesi Tazelenme Üniversitesine bekliyoruz.” dedi.

Kaynak: İHA