Adalet Bakani Bozdag Açiklamasi 'Hem Basini Açmak, Hem Basini Örtmek, Bu Ikisi Birlikte Teminat Altina Aliniyor'

Adalet Bakani Bekir Bozdag, basörtüsü konusundaki Anayasa çalismalariyla ilgili, “Hem basini açmak, hem basini örtmek, bu ikisi birlikte teminat altina aliniyor” dedi.

Katildigi bir canli yayinda sorulari yanitlayan Adalet Bakani Bekir Bozdag, gündeme iliskin önemli açiklamalarda bulundu. Anayasa degisikligi hususundaki çalismalari anlatan Bakan Bozdag, yapilacak degisiklikle basörtüsü konusunun ülke gündemine bir daha geri döndürülmemek üzere tarihe havale edilmis olacagini kaydetti.

24. madde üzerinde bir düzenlemeyi hayata geçirmek üzere adim attiklarini belirten Bakan Bozdag, "Dogru yerde bu konu din ve vicdan hürriyetinin, Anayasamizin ve Türkiye’nin taraf oldugu insan haklarina iliskin sözlesmelerin teminati altinda olmasina ragmen burada uygulamada bir sorun oldugunu ve bunun dogru yerinin din ve vicdan hürriyetini teminat altina alan 24. madde oldugu seklinde bir kanaat hasil oldu. Simdi bizim hazirligimiz 24. madde üzerinde bir fikra eklemek suretiyle orada bir yeni düzenlemeyi hayata geçirmek ve Türkiye’de artik dini inanci sebebiyle basini örten ve kiyafet tercihinde bulunan vatandaslarimiz bakimindan güvenceyi tahkim eden bir adim atiyoruz" ifadelerini kullandi.

"Kadinlarimizin hepsinin hukukunu korumak bizim vazifemizdir" diyen Bozdag, söyle devam etti:

"Kaygilari giderecek ve farkli yorumlari ortadan kaldiracak bir formülasyon ortaya koyacagiz. Amacimiz da bu. Çünkü ‘Suradan gider söyle yasak koyariz, buradan girersek sunu yapariz’ gibi yani yasakçi zihniyete yol gösteren ya da onlara imkan veren bir düzenleme degil, hürriyeti teminat altina alan ve bu hürriyeti koruyan, yasakçi zihniyetin de bu hürriyeti ihlal etmesini engelleyen formüller içerecektir bu. Onun için de biz bu alanda yaptigimiz düzenlemeyle daha dogru bir biçimde din ve vicdan hürriyetini, Anayasa’da yer alan temel hak ve hürriyetlerin kullanilmasi çerçevesinde hiç kimsenin engelleyemeyecegi bir düzenleme getirilerek, basi açik veya basi örtülü olsun fark etmez, kadinlarimizin hepsi bu milletin asil evlatlaridir. Kadinlarimizin hepsinin hukukunu korumak bizim vazifemizdir. Birini ayirip, baska bir gözle bakan ilkel bir anlayisi biz kabul etmiyoruz."

Türkiye’nin basörtü konusunda çok ciddi bedeller ödedigini belirten Bakan Bozdag, su ifadeleri kullandi:

"Basörtüsü konusu Türkiye’nin yasadigi çok önemli sorunlardan bir tanesiydi vaktiyle. Insanlar egitim hakkini basini örttükleri için kullanamiyorlar, kiyafeti nedeniyle çalisma hakkini kullanamiyorlardi, siyasi faaliyette bulunma hakkini kullanamiyorlardi. Nitekim üniversitelerden atilmak zorunda kalan, dini inanci sebebiyle basini örtmekle egitim hakkini kullanmaktan birini seçmek zorunda kalan nice kizimiz, genç kadinimiz egitim hakkindan vazgeçmis. Pek çogu zaten bu zorlugu gördügü için de üniversite tercihlerine bile gitmemis. Pek çok kisi de istihdam hakkini kullanamamis. Çalisirken basini örtmek tercihinde bulunan nice kadin da isinden olmus, meslekten ihraç etmisler. Türkiye, dönüp baktiginizda basörtüsü yasagi ve zulmü nedeniyle çok ciddi bedeller ödemis bir ülke."
Kaynak: İHA