Stratejik Projede Önemli Bir Adim Daha Tamamlandi

Karadeniz Gaz Sahasi’nda kablolari denizin tabanina döseyecek geminin bu hafta Filyos’ta görevine baslayacagi belirtildi. Böylelikle stratejik projede önemli bir adimin daha tamamlanacagi kaydedilirken, TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, "Gemi Filyos Limani’na intikal ettiginde hemen operasyona baslayacak" dedi.

Stratejik Projede Önemli Bir Adim Daha Tamamlandi


Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Sakarya Gaz Sahasi Gelistirme Projesi’ndeki önemli evrelerden birisinin daha tamamlanmak üzere oldugunu açikladi.

Karadeniz Gaz Sahasi’nda kablolari denizin tabanina döseyecek Seven Arctic Gemisi’nin Istanbul Bogazi’na gelmesi üzerine, gemide incelemeler yapan Bilgin, “Takvimden herhangi bir sapma yok, tam gaz devam.” dedi.

Bilgin, projeye iliskin son bilgileri paylasarak, “Bütün sistemi kontrol edecek olan kordon bagi hatti; toplamda 180 kilometre serilecek. Kordon bagi hattinin 40 kilometresi sig deniz kismina serilecek. Bu bir baska gemiyle beraber geldi. O gemi su anda Filyos Limani’nda. 140 kilometresi ise bu geminin üzerinde. Bu ‘kordon bagi ünitesi’ aslinda elektro hidro mekanik kontrol ünitelerini ve bütün sistemin aklini tasiyan baglanti birimidir.” diye konustu.

Bilgin, “Gemi, Filyos Limani’na intikali ile beraber hemen operasyona baslayacak. Bu gemi açik denizlerde faaliyet gösteren en yüksek teknolojik gemilerden bir tanesi. Ana yüklenicilerimizden birisi olan Supsea 7 firmasinin gemilerinden birisi” degerlendirmesinde bulundu.

TPAO Genel Müdürü Bilgin, gemide yaklasik 120 personelin faaliyet gösterecegini ve bunun yani sira 1000 ton agirliginda yük kaldirabilen vinçler ile 600 ton gerilme uygulayabilen kablo çekicilerinin de geminin üzerinde oldugunu kaydetti.



“Çalismalarimiz planlandigi sekilde devam ediyor"

Bütün projenin üç faz içerisinde yürütüldügüne dikkati çeken Bilgin, sunlari ifade etti:

“Bunlardan birisi deniz tabanina yerlestirilecek olan ekipmanlar, digeri karada yapilacak olan kara isleme tesisleri ve üçüncüsü de bunlarin arasindaki boru hatlari. Bu boru hatlari projesinin üçüncü bilesenini devreye sokmus oluyoruz. Dolayisiyla aslinda iki tane ana boru hatti, yardimci boru hatti ve ana kontrol ünitesinin serilmesi islemini tamamlayacak olan gemiyle çalismalarimiz tüm hiziyla basarili bir sekilde devam ediyor.”

Bilgin, Türkiye’nin gelecegine katki sunmak için gece-gündüz var güçleriyle çalistiklarini ve basarili bir çalisma yürüttüklerinin altini çizerek, “Bugüne kadar hedeflerimize ulasma konusunda hem yüklenici firmalarimizin tamamiyla hem kendi ekiplerimizle gece gündüz kesintisiz bir çalisma içerisindeyiz. Takvimden her hangi bir sapma yok, tam gaz devam” ifadelerine yer verdi.

Seven Arctic’in yil sonunda çalismalarini tamamlamasi öngörülüyor

1000 ton vinç kapasitesine sahip ve 162 metre uzunlugundaki Seven Arctic, Derin Deniz’de Ana Kordon Bagi Hattinin denizden 30 km açiktan Sakarya Gaz Sahasi kuyulari alanina kadar yerlestirilmesini saglayacak ve büyük deniz tabani yapilarinin insa islerini gerçeklestirecek. Ekim 2022 tarihinde operasyona baslayan Seven Arctic’in yil sonunda çalismalarini tamamlamasi öngörülüyor.
Kaynak: İHA