Içisleri Bakani Süleyman Soylu Deprem Bölgesinde

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Ardahan’in Göle ilçesinde depremden etkilenen köylerde incelemede bulunarak depremzedeleri ziyaret etti. Bakan Soylu, “Agir ve diger hasarli olanlara 3 bin lirasi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligindan, 5 bin lirasi AFAD’dan toplanan 8 bin lira ilk etapta yardim yaptik” dedi.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu Deprem Bölgesinde
Içisleri Bakani Süleyman Soylu, 27 Eylül günü saat 17.08’de 5.0 büyüklügünde depremden etkilenen Göle ilçesindeki köylerde incelemelerde bulundu. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktas, Jandarma Genel Komutani Orgeneral Arif Çetin, AFAD Baskani Yunus Sezer ile birlikte önce Balçesme köyüne giden Içisleri Bakani Süleyman Soylu, burada kurulan koordinasyon çadirinda Vali Hüseyin Öner ve ilgili kurum müdürlerinden çalismalarla ilgili bilgi aldi. Toplanti sonrasi Esenyayla köyüne giden Bakan Soylu, burada vatandaslara geçmis olsun dileklerini iletti.

Ziyarette açiklamalarda bulunan Bakan Soylu, "Agir hasarli yaklasik 102 konut oldu. Bunlarin da 70’inde oturuluyor. 87 ahir var, 44’ü kullaniliyordu. Bu 44’te de agir hasar var. 45 depo bir de is yerinde hasar oldu" dedi.

Depremin oldugu zamandan itibaren ekiplerin gece gündüz vatandaslara hizmet ettigini belirten Soylu, "Biz bu tip afetlerde vatandasimizin yaninda olmayi, vatandasimiza olan bir borç olarak görürüz. Çünkü bu ülkeye fedakarlik istediginiz zaman fedakarlik yapiyorlar, ’askere gel’ diyorsun gidiyor, ’vergi ver’ diyorsun veriyor. Sana ihtiyaci oldugu zaman da onlarin emrinde olman lazim. Bütün afetlerde el birligiyle, Türkiye Afet Müdahale Plani çerçevesinde elimizden geleni yapmaya çalisiyoruz. Eskiden böyle seyler yoktu" ifadelerini kullandi.

Bakan Soylu, “Hasar belli olmadan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ile AFAD’dan kaynak aktarildi. Bölgeye, su ana kadar 412 çadir geldi, bunlarin 355’i kuruldu. Ayrica 56 battaniye ile 84 hayvan çadiri da geldi. Kizilay tarafindan 600 gida kolisi dagitildi. O günden itibaren de 8 bin 740 ögün yemek verildi.

Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu ile bir görüsme yaptik, gençler için bir spor salonu yapilacak. Biz elimizden geleni yapmakla mükellefiz. 5 siddetindeki depremde etkilenen 102 konut ki bunlarda agir hasarli olanlar var. Bunun ancak 77’sinde ikamet vardi. 6 köyü etkiledi. Buralarda su ana kadar 412 çadir kuruldu. 85 hayvan çadiri geldi. Konteynerde getiriyoruz. Hepsine sobalari da verilecek. Allah daha büyük keder vermesin. Burada agir hasarli binalar yikilacak. Onlara girmeyin. Hafif hasarli binalari da kontrol edecegiz. Agir hasarli binalarin yerine de tüm köylerde yapilabilecek en güzel konutlari da çok çabuk bir sekilde yapip teslim edecegiz" seklinde konustu.

"Cumhurbaskanimizin söyledigi bir söz var. ’Öyle bir evler yapacaksiniz ki Anadolu’nun her köyüne Türkiye’nin her tarafina örnek olacak. Insanlar bundan sonra böyle ev yapacak.’" diyen Soylu, “Biz maliyetine bakmiyoruz. Biz deprem konutu da yapiyoruz. Özellikle köy konutlarimiz sehir konutlarini fersah fersah arkada birakir. Herkesin gördügü zaman ’çok güzel olmus’ diyebilecegi yer yapiyoruz. Bizim milletimize her sey yakisir. Biz bir örnek koyacagiz ki bizden sonra gelecek nesiller köylerde çok daha iyi, yasanilabilir, standardi yüksek konutlar yapabilsin. Tayyip Erdogan’in ortaya koydugu vizyonda bu anlayis da budur. Allah ondan razi olsun. Agir ve diger hasarli olanlara 3 bin lirasi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligindan, 5 bin lirasi AFAD’dan toplanan 8 bin lira ilk etapta yardim yaptik. Ondan sonrasina bakacagiz" diye konustu.

Bakan Soylu, bölgedeki incelemelerini sürdürüyor.
Kaynak: İHA