Japonya'dan Kuzey Kore'ye Ek Yaptirim

Japonya hükümeti, Pyongyang’in füze ve nükleer silah programi ile iliskisi bulunan 5 Kuzey Koreli kurulusun daha varliklarini dondurarak ülkeye yeni yaptirim karari aldi.

Japonya’da hükümet, son haftalarda art arda gerçeklestirdigi füze denemeleri ile silah programina yeniden hiz kazandiran Kuzey Kore’ye karsi harekete geçti. Japonya Bas Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, Pyongyang’in füze ve nükleer silah programi ile iliskisi bulunan 5 kurulusun daha varliklarini dondurarak Kuzey Kore’ye ek yaptirimlar uygulama karari aldiklarini açikladi.

Pyongyang’in provokasyonlarinin Japonya’nin güvenligine yönelik ciddi tehditler olusturdugunun altini çizen Matsuno, Kuzey Kore’nin uluslararasi baris ve istikrari tehdit eden pervasiz eylemlerini "kesinlikle tahammül edilemez" olarak nitelendirdi. Matsuno, ülkesinin Pyongyang’i silah programi ve kaçirilan Japonya vatandaslari konulari da dahil sorunlari çözmeye yönelik somut adimlar atmaya çagirdigini belirtti.



Seul de yaptirimlari genisletmisti

Kuzey Kore 2022 yilinin basindan bu yana aralarinda farkli menzillerdeki balistik füze ve seyir füzelerinin de bulundugu 27 füze denemesi gerçeklestirmis, 4 Ekim’de ateslenen ve 4 bin kilometreden fazla yol kat eden füzenin Pasifik Okyanusu’na düsmeden önce Japonya üzerinden geçmesi bölgede güvenlik endisesini artirmisti. Son olarak Güney Kore hükümetinin 5 yil sonra ilk kez Pyongyang’a yaptirim uygulama karari alarak füze gelistirme çalismalari ile iliskisi bulunan 15 kisi ve 16 kurumu yaptirim listesine ekledigi kamuoyuna yansimisti.
Kaynak: İHA