Meme Kanseri Genç Kadinlarda Da Görülüyor

Meme kanserinin 40 yas alti kadinlarda da sik görülmeye basladigini belirten Genel Cerrahi Uzmani Dr. Ferhat Erdem Ugras, “Daha çok 40 yas sonrasi hastalik olarak bilinen meme kanseri günümüzde çok daha genç yaslarda görülüyor. Yeni gelisen tedavilerle birlikte özellikle erken teshis edildiginde tedavi basari orani çok yüksektir. O sebeple kadinlarimiz kontrollerini ihmal etmemeli” dedi.

Meme Kanseri Genç Kadinlarda Da Görülüyor
Meme kanserinin artik 40 yas alti kadinlarda da görüldügünü belirten Acibadem Bursa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Dr. Ferhat Erdem Ugras, “100 kadindan 8 tanesinin hayatinin belli bir döneminde meme kanserine yakalandigi biliniyor. Genellikle 40 yas sonrasi görülen meme kanseri günümüzde giderek daha geç yaslarda ortaya çikiyor. Yani meme kanseri görülme yasi giderek düsüyor ve pek çok genç kadin maalesef ki meme kanseri teshisi aliyor. Fakat erken teshis edildiginde tedavisi tam olarak yapilabilir. Kisi tedavi sonrasi yasamina saglikli olarak devam edebilir” dedi.



“Kontroller ihmal edilmemeli”

Erken teshis için meme kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektigini belirten Dr. Ugras, yapilacak kontroller için su bilgileri verdi:

“Meme kanserini giderek genç yasta görülmesi, kadinlarin genç yastan itibaren kontrollerini ihmal etmemeleri gerektigini gösteriyor. Kadinlar kontrolleri mutlaka yaptirmali. Bu kontrollerin basinda her ay, kendini kendine meme muayenesi yapilmasi geliyor. Bu kontrol 20’li yaslarla birlikte baslanmali. Memesinde hissettikleri bir kitle ya da meme basi görünümündeki bir degislik, memeden gelen bir akinti varsa, uzmana basvurmalilar. Ayrica memede her hangi bir agri, sizlama, batma ve yanma hissi gibi belirtiler oldugunda ‘bu geçer’ diyerek hafife almamali, beklemeden bir hekime basvurmalilar. Her yil mutlaka bir uzmana gitmeliler. 40 yasina kadar olan süreçte, doktor kontrolü ve ultrason çekimi yapiliyor. 40 yasindan sonra mamografi de bu kontrollere ekleniyor. Ancak ailesinde meme kanseri öyküsü olan kadinlarda mamografi çekimi uzmanin önerisine göre daha erken yasa çekilebilir.”

“Tedavi için farkli uzmanlar bir arada çalismali”

Meme kanseri tedavisinde pek çok yeni tedavi yönteminin gelistirilmesiyle tedavi basarisinin artigina dikkat çeken Dr. Ugras, “Meme kanseri sistemik bir hastaliktir. Lokal bir hastalik degildir. Bu durum, hastaligin genel cerrahi, medikal onkoloji ve radyasyon onkoloji ile birlikte çalismasini gerektiriyor. Multidisipliner bir sekilde yapilan tedavi basarisi da yükseliyor. Meme kanserinin hem teshis hem tedavisinde konusunda gelistirilen yeni yöntemler de basari oranini artiran baska bir faktör. Örnegin meme kanseri cerrahisinde artik memenin alinmasi yerine, memeyi koruyacak cerrahiler yapiyoruz. Zira, biliyoruz ki meme kaybi, kadinlar için çok önemli bir travma nedenidir. Mümkün oldugu kadar memeyi koruyacak tedaviler uyguluyoruz. Ayrica medikal onkolojinin çesitli ilaç ve kemoterapi uygulamalari, radyasyon tedavisinde verilen isinlarla birlikte daha çok sayida hasta, basariyla tedavi edilebiliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA