TZOB Baskani Bayraktar Açiklamasi 'Aile Tariminda Kadin Yeri Doldurulamaz Konuma Sahiptir'

TZOB Genel Baskani Semsi Bayraktar, “Ülkemizde büyük bir çogunlugu küçük isletmelerden olusan aile tariminda kadin, yeri doldurulamaz bir konuma sahiptir” dedi.

TZOB Baskani Bayraktar Açiklamasi 'Aile Tariminda Kadin Yeri Doldurulamaz Konuma Sahiptir'
Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, 15 Ekim Dünya Kadin Çiftçiler Günü münasebetiyle yazili açiklama yapti. Bayraktar, “Dünyada ve ülkemizde tarimsal üretim ve beslenmede en önemli katkiyi kadinlarin sagliyor. Ülkemizde büyük bir çogunlugu küçük isletmelerden olusan aile tariminda kadin, yeri doldurulamaz bir konuma sahiptir. Tarlada, bagda, bahçede, ahirda, agilda bitkisel ve hayvansal üretimde is gücüne katki saglayan kadin, bunlarin yaninda; ev islerini, çocuk bakimini, yasli ve hasta bakimini da yapiyor. Aile beslenmesinde en önemli görevi kadin üstleniyor. Gelecek nesillere bilgiyi aktarmada ve çocuk egitiminde en büyük katkiyi kadinlarimiz sagliyor” diye konustu.



“Kadinlar göç ettiklerinde isgücüne katilamiyor”

Bayraktar, geçmisten günümüze kadinin her zaman üretimin içinde yerini aldigini ifade ederek, “Tarimda çalisan kadinlar, tarim disina çiktiklarinda veya göç ettiklerinde isgücüne katilamiyor ya da zorluk çekiyor. Isgücüne katilan kadinlar ise daha çok statüsü düsük, nitelikli olmayan islerde güvenceden yoksun bir biçimde çalisiyor. Bu ise kadinin çalisma ve toplum hayatinin disinda kalmasina neden oluyor. Tarim sektörü Türkiye’de kadinlarin çalismak zorunda kaldigi bir sektördür. Kadinlarimizin büyük bölümü çalismak zorunda kaldigi tarim sektöründe zorunlu tarim BAG-KUR primini bile ödeyecek güçte degildir. Bu genellikle aile içi üretime katki biçiminde degerlendirildiginden bir çalisma olarak görülmüyor. Kadinlarin ekonomik kalkinmaya, kirsal kalkinmaya etki edebilmeleri için ekonomik ve sosyal statülerinin iyilestirilmesi ve buna yönelik politikalar gelistirilmesi önemlidir. Günümüzde tüm dünya ve Türkiye üzerinde çokça tartisilan kadin sorunlari yalniz kadinlarin degil, toplumun sorunlaridir ve kapsamli çözümler gerektiriyor” seklinde konustu.



“Kadin çiftçilerin sosyal güvenlik sistemine katilimi desteklenmeli”

Türkiye Ziraat Odalari Birliginin de yönetiminde yer aldigi Sosyal Güvenlik Kurumunun, genelde çiftçilerin, özelde kadin çiftçilerin magduriyet ve hak kayiplarinin giderilmesi için mevzuata yönelik çalismalar yaptigini belirten Bayraktar, Türkiye Ziraat Odalari Birligi olarak taleplerini siralayarak açiklamasina söyle devam etti:

“Pozitif ayrimciligi hak eden kadin çiftçilerimizin sosyal güvenlik sistemine katiliminin desteklenmesi için, gençlerimizi ve kadin çiftçilerimizi tarimda tutmak adina tesvik edici önlemler alinmalidir. Anayasa’nin 60. maddesi; ‘Herkes, sosyal güvenlik hakkina sahiptir. Devlet, bu güvenligi saglayacak gerekli tedbirleri alir ve teskilati kurar’ hükmündedir. Kadinlarin sigortali olmadan önce gerçeklesen dogum nedeniyle, hizmet borçlanmasi yapilmalidir. Kadin çiftçilerimiz toplumsal cinsiyet esitligi ve toplumsal cinsiyet adaleti istiyor. Kadin çiftçilerimiz için senede 90 gün yipranma payi, primlerin yüzde 50’sinin devlet tarafindan ödenmesi basta olmak üzere birçok alanda pozitif ayrimcilik talep ediyoruz. Tarim BAG-KUR prim ödeme gün sayisi, 2008 yilinda oldugu gibi 15 güne indirilmelidir. Engelli bakimini üstlenen kadin çiftçilere, prim ödemesinde ayricalik saglanmalidir. Bu konularla ilgili mevzuat çalismalarimiz Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligina iletilmistir ve iletilmeye de devam edecektir.”
Kaynak: İHA