Baskan Büyükakin Açiklamasi 'Biz Böyle Tüketmeye Devam Edersek 2050 Yilinda 3 Kat Büyük Dünya Lazim Olacak'

Sürdürülebilir bir dünya için Sifir Atik Festivali düzenleyen Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, "Su anki üretim biçimimiz ve tüketim aliskanligimizdan dünyada bize sunulan imkandan 1.7 kat fazlasini harciyoruz. Bugün Kocaeli için endüstride kullanilan su miktari yilda 39 milyon metreküp. Bizim geri kazanimdan elde ettigimiz su ise 41 milyon metreküp. Kocaeli sanayide kullandigi suyun tamamini geri kazanim suyundan saglayabilir. Sadece prizde biraktigimiz fisleri çikarirsak Türkiye’nin yillik enerji tasarrufu, toplam enerji tüketiminin yüzde 5’ine ulasacak" dedi.

Baskan Büyükakin Açiklamasi 'Biz Böyle Tüketmeye Devam Edersek 2050 Yilinda 3 Kat Büyük Dünya Lazim Olacak'
Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, Israfin önlenmesini, kaynaklarin daha verimli kullanilmasini, atik olusum sebeplerinin gözden geçirilerek engellenmesi gibi konulari kapsayan Sifir Atik Festivali düzenledi.

Festivalde fuar alanini gezen Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin sifir atiklara yapilan ürünleri inceledi.

"Biz böyle tüketmeye devam edersek 2050 yilinda 3 kat büyük dünya lazim olacak"

Festivalde konusan Baskan Büyükakin, “Bu bir farkindalik festivali. Dünya üzerindeki 7’den 77’ye herkesin yasam biçiminin artik sürdürülebilir olmadigini fark ettirmek amaçli bir festival. Su anki üretim biçimimiz ve tüketim aliskanligimizdan dünyada bize sunulan imkandan 1.7 kat fazlasini harciyoruz. Dünya nüfusu 2050 yilina gelindiginde 9.6 milyara ulasacak. Biz böyle tüketmeye devam edersek 2050 yilinda 3 kat büyük dünya lazim olacak. Bu mümkün degil. O zaman daha fazla dünya için daha aziyla yetinelim dedik. Üretirken, tüketirken, geri kazanirken evde çöpü ayristirmayla baslayin. Hem eglenerek hem de oynayarak bu bilinci yerlestirmeye çalisiyoruz. Sürekli bilinç yerlestirme çalismasi yapilmaz bundan sonra adim atilmasi lazim. Örnegin suyu kullanirken daha dikkatli olmak, gida maddelerini kullanirken daha dikkatli olmak, israftan kaçinmak. Tasarruf miktarini yükseltmek konusunda adimlarin atilmasi gerekiyor” dedi.



"Geri kazanimdan elde ettigimiz su 41 milyon metreküp"

Konusmasini sürdüren Baskan Büyükakain, “Bugün Kocaeli için endüstride kullanilan su miktari yilda 39 milyon metreküp. Bizim geri kazanimdan elde ettigimiz su ise 41 milyon metreküp. Kocaeli sanayide kullandigi suyun tamamini geri kazanim suyundan saglayabilir. Çatilarimiza yagmur hasadina elverisli sistemler kurarsak yagmur sularini kullanabiliriz. Enerji tasarrufu için daha düsük enerji harcayan sistemlerin kurulmasi mümkün. Sadece prizde biraktigimiz fisleri çikarirsak Türkiye’nin yillik enerji tasarrufu, toplam enerji tüketiminin yüzde 5’ine ulasacak. Buradaki festivalle bu alanlara farkindalik olusturmak, üretim ve tüketim kültürümüzü geri kazanim ve sürdürülebilir bir yasam biçimi anlayisini pekistirmek istiyoruz. Bunlarin hepsi daha iyi bir gelecek için yapiliyor" diye konustu.

Kaynak: İHA