ABD'den Ukrayna'ya 725 Milyon Dolarlik Ek Silah Ve Mühimmat Yardimi

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon), ABD ordusunun envanterinden saglanmak üzere Ukrayna’ya Yüksek Hizli Anti-Radyasyon Füzelerini (HARM) de içeren 725 milyon dolarlik ek silah ve mühimmat yardimi yapilacagini açikladi.

ABD, Ukrayna’ya askeri yardimi sürdürüyor. ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) tarafindan yapilan açiklamada, "Savunma Bakanligi, Baskanin (Joe Biden) Ukrayna’nin kritik güvenlik ve savunma ihtiyaçlarini karsilamak üzere ordunun envanterinden 725 milyon dolara kadar silah ve ekipman çekme yetkisi verdigini duyurdu" denildi.

Bunun Agustos 2021’den bu yana ABD ordusunun envanterinden Ukrayna’ya verilen 23. silah yardim paketi oldugu belirtildi. ABD’nin Ukrayna’ya benzeri görülmemis bir güvenlik yardimi sagladigi ifade edilen açiklamada, Ukrayna’nin ihtiyaç duydugu destege sahip olmasini saglamak için ABD’nin müttefikleri ve ortaklariyla birlikte çalismaya devam edecegi kaydedildi.

Yeni yardimda Yüksek Hizli Anti-Radyasyon Füzeleri (HARM) de var

Yeni silah yardim paketinin içeriginde, "Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemleri (HIMARS) için ek mühimmat, 23 bin 155 mm top mermisi, 500 hassas güdümlü 155 mm top mermisi, 5 bin 155 mm’lik Uzaktan Kumandali Zirh Delici Mayin (RAAM) Sistemleri, 5 bin tanksavar silahi, Yüksek Hizli Anti-Radyasyon Füzeleri (HARM), 200’den fazla Yüksek Hareket Kabiliyetli Çok Amaçli Araç (HMMWV), hafif silahlar ve 2 milyondan fazla hafif silah mühimmati ve tibbi malzemelerin" yer aldigi aktarildi.

Almanya, Ukrayna’ya taahhüt ettigi 4 IRIS-T hava savunma sisteminden ilkini teslim etmisti

ABD’nin 725 milyon dolarlik ek silah yardimi duyurusu, ABD Savunma Bakani Lloyd Austin’in bu hafta Brüksel’deki Ukrayna Savunma Temas Grubu’nda yaklasik 50 ülkenin savunma bakanlarini bir araya getiren ve katilimci ülkelerin Ukrayna’ya ek güvenlik yardimi saglamayi taahhüt ettigi toplantinin ardindan geldi. Bu kapsamda Almanya, Ukrayna’ya taahhüt ettigi 4 IRIS-T hava savunma sisteminden ilkini teslim etmisti. Bununla birlikte Ukraynali sivillerin Rus hava saldirilarindan daha iyi korunacagi belirtilirken, Almanya ayrica geçtigimiz günlerde daha fazla MARS roket sistemi ve obüs teslim edecegini duyurmustu.

Ispanya ise Ukrayna’nin hava savunmasini güçlendirmek için 4 HAWK firlaticisi saglayacagini açiklamisti.
Kaynak: İHA