'Konut Kredilerinde Indirim, Satislarda Rekor Getirir'

Konut kredisi faiz oranlarinin yüksek olmasinin, ev sahibi olmak isteyenlerin planlarini ertelemesine yol açtigini belirten Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Baskani Özkan Aydemir, kredi faiz oranlarinda indirimin olmasi halinde 2022 yilinin son çeyreginde yeni rekorlar kirilabilecegini söyledi.

'Konut Kredilerinde Indirim, Satislarda Rekor Getirir'
Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI) tarafindan açiklanan uzun vadeli ve düsük faizli ilk evim projesine yaklasik 7 milyon vatandasin basvuru yapmasi Türkiye genelinde biriken ekonomik konut talebinin geldigi noktayi gösterdigini ifade eden Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Baskani Özkan Aydemir, "Daha önce rekorlarin kirilmasina sebep olan düsük faizli kredi firsatlarinin yeniden gündeme gelmesi, insaat sektörü ve ev sahibi olmak isteyenler için önem tasiyor. Basta büyüksehirler olmak üzere bir çok bölgede yeni konut talebi her geçen gün artiyor. Ancak enflasyon ve maliyetler sebebiyle hem üretim hem de satis süreçlerinde ertelemeler oluyor. Insaat sektörü; girdi maliyetlerindeki artis sebebiyle konut satis fiyatlarinda yeni güncellemeler yapmak zorunda kaldi. Bu sebeple ekonomik konut üretimi önceki yillara göre oldukça geriledi. Ancak dar ve orta gelirli vatandaslarimizin ev sahibi olma noktasindaki talepleri de gün geçtikçe artiyor. Arz ve talebin kesismesi için en önemli faktörlerin basinda konut kredisi kullanimi geliyor. Içinde bulundugumuz dönemdeki konut kredisi faiz oranlari mevcut talebin satisa dönmesi için yeterli degil. Faiz indiriminin hayata geçmesi halinde konut satislarinda yeni rekorlar gelebilir” dedi.

Türkiye Istatistik Kurumu tarafindan aylik olarak açiklanan konut satis verileri ele alindiginda Türkiye genelinde satisi gerçeklesen konutlarin ortalama yüzde 50’sinin kredili olarak yapildigini ifade eden Aydemir, buna ek olarak konut kredi faiz oranlarinda yasanan indirimlerin oldugu dönemlerde ise konut satis verilerinde ciddi artislar yasandigi sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA