Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Ekim-Mayis Aylari Türkiye Için Grip Salgini Dönemi'

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tip Fakültesi ve Aile Hekimligi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Özgür Enginyurt, Türkiye’de ekim-mayis döneminin grip salgini zamani olduguna dikkat çekerek, “Özellikle korona virüse yakalananlar muhakkak grip asisi yaptirmali” dedi.

Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Ekim-Mayis Aylari Türkiye Için Grip Salgini Dönemi'
Türkiye’de mevsim geçisleri ile birlikte düsen hava sicakliklari, grip hastaliklarinin sayisini arttirdi. Uzmanlar, özellikle ekim ile mayis aylari arasinda gribal enfeksiyonlarin artis gösterdigini belirterek, insanlarin kovid-19 pandemisinde oldugu gibi kurallara uymasi gerektigini, özellikle kovid-19 hastaligi tedavisi bitiren kisilerin ‘kronik hasta’ olarak adlandirildigindan grip asilarini yaptirmalari uyarisinda bulundu.

“Kovid-19 hayatimizda solunum yolu enfeksiyonu virüsü olacaktir”

ODÜ Tip Fakültesi ve Aile Hekimligi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Özgür Enginyurt, “Artik tüm dünya olarak kovid-19 sayfasini kapattik diye düsünüyorum. Kovid-19 sayfasini kapatmis olmamamiz bizim viral enfeksiyonlar sayfasini kapatmis olmamiz anlamina gelmiyor. Kovid-19 bundan sonra bizim hayatimizda bir solunum yolu enfeksiyonu virüsü olacaktir. Ayni zamanda bizim grip diye adlandirdigimiz ve eylül ayindan sonra baslayan çok ciddi salginlarla, kimi zaman domuz gribi, kimi zaman ise kus gribi adi altinda da farkli varyasyonlar ile aynen kovid-19’da da gördügümüz grip virüsü de varyasyon geçirerek, çesitli sekilde karsimiza çikan grip dönemine basladik” dedi.



“Ekim-mayis aylari Türkiye için grip salgini dönemi”

Enginyurt, ekim ayi itibariyle mayis ayi sonuna kadar Türkiye için grip salgini dönemi oldugunu ve özellikle yaslilarin imkan dahilinde maske kullanmaya devam etmeleri gerektigini ifade ederek, “Bunun için yapilmasi gereken seyler aslinda kovid-19’da çok tekrar ettigimiz önlemlerle ayni. Bizlerin sosyal mesafeye çok dikkat etmesi lazim, kalabalik mekanlarda mümkün oldugu kadar sosyal süre dedigimiz kisa sürede islemlerimizi halledip çikmamiz lazim. artik mümkünse özellikle ileri yastaki insanlarimiza maskeyi sürekli olarak takmalarini öneriyorum. Bagisiklik sistemi düsükse de sürekli olarak takmalarini öneriyorum. Yani kovid-19’daki islemlerin aynisini grip için de uygulamamiz lazim” seklinde konustu.



“Grip asisi hayati önem arz ediyor”

Bu süreçte iyi ve düzenli beslenme ile bol sivi tüketmenin önemli olduguna deginen Enginyurt, grip asisinin da önemine deginerek, “Bizim elimizde grip için yillardir olan bir silahimiz var; grip asisi. Bunu bir yasindan sonra toplumun her kesimine, özellikle yaslilar ile bagisiklik sistemi düsük olanlara, kronik hastaligi olanlara da muhakkak, saglik çalisanlarina da öneriyorum. Sisteme düstü ama sosyal güvencesi karsilamiyor ise vatandaslarimiz bunu kendi imkanlari ile satin alarak, kendi sagliklarini korumak açisindan yaptirmali” ifadelerine yer verdi.

Grip olan ögrencilerin, hastalik bitinceye dek okula gitmemesi gerektigini ve muhakkak doktora gidilmesin önemli olduguna deginen Enginyurt, “Okul dönemi en fazla bulasin oldugu yerler. Bu nedenle de grip enfeksiyonu çok hizli yayiliyor, bunun önüne geçmek için çocuklarimizin tedavi sürecini tamamlamasi gerekiyor” diye konustu.

Enginyurt, kovid-19 hastaligini geçiren hastalarin vücutlarinda buna bagli bazi kalici hasarlar kaldigini, bunlarin ‘kronik hasta’ olduklarini ve grip asisinin bu kisiler için de önemli oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA