TBMM Baskani Mustafa Sentop Açiklamasi

Çankiri’da, yeniden gündeme gelen basörtüsü tartismalari ile ilgili konusan Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskani Prof. Dr. Mustafa Sentop, “Basörtüsü dini hayatin görünür bir simgesi, sembolüdür. Basörtüsüne karsi olmak esasen basörtüsüne karsi olmak degil, dini hayatin toplumsal hayattaki görünürlügüne karsi olmaktir. Buradaki tartismalarin arka planina baktiginizda budur” dedi.

TBMM Baskani Mustafa Sentop Açiklamasi
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Prof. Dr. Mustafa Sentop, Çankiri Karatekin Üniversitesi’nde düzenlenen 2022-2023 Akademik Yili Açilis Törenine katildi.

Çankiri Karatekin Üniversitesi rektörlük konferans salonunda gerçeklesen törende Çankiri Valisi Abdullah Ayaz, milletvekilleri, YÖK Denetleme Kurulu Baskani Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoglu, Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, akademisyenler, ögrenciler ve davetliler katildi.



‘Akademide ekol olmayi hedefliyoruz’

Törenin açilis konusmasini yapan Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektörü Pof. Dr. Harun Çiftçi, akademi alaninda ekol olmayi hedeflediklerini belirterek, “2007 yilinda kurulmus olan Üniversitemiz halen 10 fakülte, 5 enstitü, 1 yüksekokul, 6 meslek yüksekokul, 14 arastirma ve uygulama merkezi, akredite çalismalari baslamis olan Merkezi Arastirma Laboratuvari, Teknoloji Transfer Ofisi ve ÇAKÜ-Teknokenti bünyesinde barindirmaktadir. Önlisans-lisans program sayimiz 173, lisansüstü program sayimiz 79, toplam ögrenci sayimiz ise bugün itibariyle 19 bin 933’dür. Üniversitemizden bugüne kadar mezun olan ögrenci sayisi ise 26 bin 412’dir. 742 akademik personelimiz ve 650 idari personelimizle hizmet vermeye devam etmekteyiz. 22 Erasmus projesi, 520 BAP projesi, 41 TÜBITAK Projesi iftiharla ifade edecegimiz nicel degerlerdir. Üniversitemizde 51 farkli ülkeden 3 bin 280 uluslararasi ögrenci bulunmaktadir. Üniversitemizin kurumsal olarak gelismesi ve bunun sürdürülebilirligi açisindan son derece önem verdigimiz Kalite çalismalari dahilinde, çalismalarimizi olabildigince profesyonel düzeyde yürüttügümüzün bilinmesi lazimdir. Erisilebilirlik çalismalari, Sifir Atik Belgesi, ‘yesil kampüs’ ve akreditasyon süreçlerine yogun olarak enerji harcamaktayiz. Spor kompleksimiz, bowling, jimnastik, çok amaçli salonlari ve açik 4 sahasiyla sadece ögrencilerimize degil, tüm Çankiri’ya hizmet vermekte, pek çok ulusal müsabakaya da ev sahipligi yapmaktadir. Ögrencilerimiz için bir yandan fiziksel sartlari iyilestirmek için gayret ederken onlarin özellikle staj, uygulamali isyeri egitimleri, kariyer egitimleri, mezun çalismalari, sportif ve sanatsal faaliyetler gibi pek çok konuda adimlar atmaktayiz” dedi.

Daha sonra Konusan Çankiri Valisi Abdullah Ayaz da gençlerin gelecege hazirlanmasi noktasinda üniversitelerin sahip oldugu öneme vurgu yaparak, Türkiye’nin en büyük zenginliginin beseri sermaye oldugunu söyledi.

Vali Ayaz’in ardindan konusan AK Parti Grup Baskanvekili ve AK Parti Çankiri Millet Vekili Emin Akbasoglu, gelecegin insasinda yer alacak gençlerin yetistirilmesinde üniversitelere önemli rol düstügünü ifade etti.



“Çankiri Karatekin Üniversitemiz çok elverisli”

Törende son olarak konusan TBMM Baskani Mustafa Sentop, Çankiri Karatekin Üniversitesi’nin konumu ve akademi çalismalari ile ögrenciler için çok elverisli bir üniversite olduguna dikkat çekerek, “Çankiri Karatekin Üniversitesi bizim genç üniversitelerimizden. 15. yilini idrak etti. Ama bu süre içerisinde rektör hocamizin da ifade ettigi gibi, 20 binin üzerine ögrenci ile birçok akademik birimiyle faaliyet yürüten basarili üniversitelerimizden biri. Çankiri Karatekin Üniversitesi kurulmadan önce Ankara’daki üniversitelerimizin burada faaliyetleri vardi. Dolayisiyla akademik gelenek bakimindan daha uzun bir geçmise sahip. Büyüksehir içinde degil ama Ankara’ya yakinligi bir avantaj. Büyüksehirlerin üniversite yönünde avantajli yönleri var ama dezavantajlari da çok. Konum itibariyle de Çankiri Karatekin Üniversitemiz çok elverisli” diye konustu.



‘Üniversite politikasinda bence dogru yerden baslanilmistir’

Türkiye’deki artan üniversite sayilari ile ilgili de degerlendirmelerde bulunan Sentop, “Türkiye’de 209 üniversite var. Bunlardan 131’i kamu üniversitesi. Geri kalan 78’i ise vakif üniversitesi. Türkiye’de 20 yil içerisinde üniversite sayimiz bu noktaya geldi. Her ilimizde bir üniversite bulunuyor. Türkiye’de her ilde üniversite açilmasi ve sayisinin bu kadar fazla olmasi tartisma konusu olmustu. Bu konu aslinda ‘yumurta mi tavuktan, tavuk mu yumurtadan’ tartismasi gibi sonuca varilmayan bir tartisma. Ama bir yerden baslamak lazimdi. Bence dogru yerden baslanilmistir. Üniversiteler kurulmustur, rekabet ortami içerisinde ögrenciler yerlestiriliyor. Dolayisiyla üniversitelerimiz ögrenci çekebilmek için, bir cazibe merkezi olabilmek için yarismalari gerekiyor. Bugün birçok ilimizdeki üniversitelerimizin çogu kendi akademik kadrolariyla önemli basarilar elde etmis, akademisyenler yetistirmis, belli noktaya gelmis. Insallah bu daha yogun bir sekilde devam edecek” seklinde konustu.



“Basörtüsüne karsi olmak esasen basörtüsüne karsi olmak degil, dini hayatin toplumsal hayattaki görünürlügüne karsi olmaktir”

Tekrar gündeme gelen basörtü tartismalari ile ilgili konusan Sentop, “Üniversitelerimiz çok degil bundan belki de 15 yil önce büyük ölçüde toplumdan, siyasetten, devletten uzak, kendi içerisinde kapali bir takim gündemlerle çalisan kurumlardi. Kendi özel gündemleri vardi. En önemli gündemlerinden birisi de üniversitelere basörtülü ögrenci sokmamakti. Basörtü tartismalari yeniden gündeme geldi. Burada basörtü meselesini sadece bir kiz ögrencimizin basini örtmesi, üniversitelere girmesi olarak degerlendirmemek lazim. Basörtüsü meselesi Türkiye’de 1968-1969’dan beri sembolik mesele olarak tartisilmaktadir. Basörtüsü dini hayatin görünür bir simgesi, sembolüdür. Basörtüsüne karsi olmak esasen basörtüsüne karsi olmak degil, dini hayatin toplumsal hayattaki görünürlügüne karsi olmaktir. Buradaki tartismalarin arka planina baktiginizda budur” ifadelerini kullandi.

Törenin ardindan TBMM Baskani Mustafa Sentop, üniversite ögrencileri ile bir araya geldi.
Kaynak: İHA