Iran Açiklamasi 'Protestolarda Gözaltina Alinan Bin 700 Gösterici Serbest Birakildi'

Iran Yargi Erki Sözcüsü Mesud Setayesi, Mahsa Amini’nin hayatini kaybetmesinin ardindan ülke genelinde baslayan gösterilerde son üç gün içerisinde gözaltina alinan kisilerden bin 700 kisinin serbest birakildigini söyledi.

Iran Yargi Erki Sözcüsü Mesud Setayesi, baskent Tahran’da düzenledigi basin toplantisinda Mahsa Amini’nin hayatini kaybetmesinin ardindan ülke genelinde baslayan gösterilerde gözaltina alinanlar halkinda bilgi verdi. Iran Adli Tip Kurumu tarafindan yayinlanan raporun Mahsa Amini’nin ölümünü açikliga kavusturdugunu belirten Setayesi, “Amini’nin ölümü konusunda artik hiçbir süphe ve belirsizlik söz konusu degil. Bilimsel olarak yayinlanan raporlar konuyu açikliga kavusturmustur” ifadelerini kullandi.

Gösterilerde gözaltina alinanlar hakkinda bilgi veren Setayesi, yargilama sürecinin dikkatli ve hizli bir sekilde yapildigini belirterek, son üç gün içerisinde gösterilerde gözaltina alinan kisilerden bin 700 kisinin serbest birakildigini söyledi.

Setayesi, “Sadece Tahran’da 400 kisi serbest birakildi. Yargi sürecini hizli ve titizlikle takip ediyoruz. Bize ulasan bilgiye göre sorusturma asamasinda son üç gün içerisinde bin 700 kisi serbest birakildi. Tutuklu sayisi ise asgari düzeyde. Ayrica gösterileri organize edenlere ve ayaklanmalari kiskirtanlara karsi sert ve caydirici önlemler alacagiz” dedi.



Ne olmustu

Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen Irsad devriyeleri tarafindan gözaltina alindiktan sonra hastaneye kaldirilan Mahsa Amini, 16 Eylül’de hayatini kaybetmisti. Amini’nin 17 Eylül’de memleketi Sakkiz kentindeki cenaze merasimi sonrasinda baslayan gösteriler ülke geneline yayilmisti. Ülke genelindeki gösterilerde su ana kadar Gilan eyaletinde 739, Mazenderan Eyaleti’nde 450, Ilam kentinde 180 ve Lorestan Eyletinde ise 120 kisinin gözaltina alindigi açiklanmisti.

Tahran Emniyet Müdürlügü Mahsa Amini’nin ölümüne iliskin yaptigi açiklamada, Amini’nin uygun olmayan basörtüsü nedeniyle gözaltina alindigini ve ardindan karakolda hiçbir fiziki temas olmadan bayginlik geçirdigini belirtmisti. Iran devlet televizyonu, ülke genelindeki protestolarda aralarinda polis memurlari ve Devrim Muhafizlarina bagli Besic milislerinin üyelerinin de bulundugu en az 41 kisinin hayatini kaybettigini duyurmustu.
Kaynak: İHA