Ege'nin Iki Yakasi, Seferlerle Bereketlenecek

Ege’nin iki yakasini birlestiren Selanik-Izmir arasi ilk feribot seferi sonrasi düzenlenen etkinlikte konusan Ticaret Bakanligi Genel Müdür Yardimcisi Yusuf Karakas, “Karsilikli olarak üç sefer yapilacagi göz önüne alinirsa 17 bin 160 tiri karsi tarafa geçirip buraya alabilecegiz. 93 binin üzerinde bir araç trafigi ve 140 binin üzerinde seyahat söz konusu olacak” dedi.

Ege'nin Iki Yakasi, Seferlerle Bereketlenecek
Selanik-Izmir arasi feribot seferleri resmi olarak bu sabah saatlerinde basladi.

Yunanistan’in Selanik kentinden dün 17.00’da kalkan Levante Ferries feribotu, 119 yolcu 74 mürettebat ile Izmir’e geldi. Ilk seferin ardindan feribotun içinde etkinlik yapilarak seferlerin iki ülke için önemine dikkat çekildi. Ticaret Bakanligi Genel Müdür Yardimcisi Yusuf Karakas, “Yatirim, üretim, istihdam ve ihracat üzerine bir ekonomik model olusturuyoruz. Bu amaçla 250 milyar dolarlik hedefimiz var. Bunu çok rahatlikla asacagimiz kanaatindeyiz. Bugün burada bulunma amacimiz büyük anlam ifade ediyor. Özellikle bati sinir kapilarimizda yasanan sorunlari da göz önünde bulundurursaniz Türkiye’nin artik intermodal tasimaciliga daha fazla önem verme zorunlulugunu anlamis olacaksiniz. Bu girisimin baslatilmasi ve basarili olmasi bizim için çok önemli. Karsilikli olarak üç sefer yapilacagi göz önüne alinirsa 17 bin 160 tiri karsi tarafa geçirip buraya alabilecegiz. 93 binin üzerinde bir araç trafigi söz konusu olacak. 140 binin üzerinde seyahat söz konusu olacak. Bati kapilarinda yillik 400 binin üzerinde bir geçis oldugunu dikkate alirsak bu bizim için aslinda tek ro-ro seferiyle hayati bir önem tasiyan bir unsur haline geliyor. Yüzde 45 ihracatimizin oldugu Dogu Avrupa kitasi göz önünde bulunduruldugunda bu Türkiye için ve Yunanistan için çok önemli bir adim. Bu anlamda sefer sayisinin artmasini ümit ediyoruz. Intermodal tasimacilik bizim için çok ciddi bir önem ifade etmekte. Amacimiz ticaretin her boyutunu en yüksek seviyede ilerletebilmek ve tüm dünyaya ulastirabilmek” diye konustu.



“Yasatmak bizim elimizde”

Izmir Ticaret Odasi (IZTO) Baskan Yardimcisi Cemal Elmasoglu, “Bu çok muhtesem bir hayaldi ve adim adim hayale gidildi. Ortak akli kullandigimiz bir proje oldu. Bu hatti Levante Ferries kurdu ama yasatmak bizim elimizde. Biz yasatmak zorundayiz. Sürdürülebilir bir basari için bir arada daha sik olmak durumundayiz. Sektör temsilcilerinin bu hatta ciddi destek vermesini bekliyorum. Bu hatta sadece Yunanistan olarak baktigimizda hata yapariz. Çünkü Izmir’in Avrupa’ya açilan alternatif bir kapisi olarak degerlendirmemiz lazim” sözlerine yer verdi.

“Genis firsatlar saglayacak”

Izmir Yunanistan Baskonsolosu Despoina Balkiza ise “Iki limanin baglanmasi, Yunanistan ve Türkiye arasinda, buna bagli olarak Avrupa ve Asya arasinda turizm ve ticaret için genis firsatlar saglayacak. Bazen çok yavas kalan mevcut kara yolu sinirlarina alternatif bir rota olarak yolcu ve mal tasimaciligi kolaylasacak. Çevre dostu ve enerji tasarrufu saglayan güvenli bir yol sunulacak. Nakliye firmalarinin ve is temsilcilerinin sadece Yunanistan’la degil, ayni zamanda kuzey ve bati Avrupa pazarlarina da erisim saglamak için hattan yararlanabileceginin altini çizmekte fayda var” sözlerine yer verdi.

“Tir soförlerine gerekli yardim yapilacak”

Etkinlikte konusan firma sahibi George Theodosis, “Bir rüya gerçeklesiyor. Vizyonumuz, yeni ufuklar açarak insanlari ve kültürleri bir araya getirmek. Izmir’le Selanik’in baglanmasi her iki tarafin uzun zamandir istedigi bir sey. Ilk baslarda nostaljik bir sey olsa da daha sonra bir vizyona dönüstü. Vizyon hedefe dönüstü, olgunlasti, büyüdü ve bugün bütün bu yapilanlarin yaninda bu hedef gerçeklesti. Izmir Yunanistan Baskonsoloslugu en hizli vize veren kurum olarak bu çerçevede tir soförlerine de gerekli yardimi saglayacaktir. Su an konsoloslukla birlikte çalisiyoruz ve biletlerimizin aninda kontrol edilebilir bir sekilde olmasini sagladik. Bu durumda geçisler daha hizli olacaktir. Bugün ilk defa iki kozmopolit sehri Selanik ve Izmir’i deniz yoluyla birlestirmekten gurur duyuyoruz. Istedigimiz sey bu hattin açik kalmasidir” ifadelerini kullandi. Firmanin CEO’su Stratis Apergis ise sunlari söyledi: “Bu sirketin çalismalari 3 yil sürdü. Bu sonuca ulasmak için birçok kisi çalisti. 1 milyondan fazla saat harcandi. Bir o kadar çalisma da gemi disinda yapildi. Asil is simdi basliyor. Bu hattin çalismasini devam ettirmeliyiz.”

“Avrupa’ya çok daha yakin hale gelmis oluruz”

IMEAK Deniz Ticaret Odasi (DTO) Izmir Sube Baskani Yusuf Öztürk “Selanik ve Izmir’i birlestirdigimizde Avrupa’ya çok daha yakin hale gelmis oluruz. Bu geminin tüm yapiminda emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Desteklemeniz bizim için çok önemli. Çünkü bu hatti açtigimiz zaman, ayni denizi paylasan iki ülkeyi de birlestirmis oluyoruz” derken, Uluslararasi Karayolu Yük Tasimacilari ve Acente Sahipleri Dernegi (UKAT) Baskani Ayhan Turan ise “Uzun zamandir verilen mücadelenin sonucunda bugün güzel bir açilis oldu. Iki ülke arasinda köprü vazifesi görerek baglanti kurulmus olacak. Insallah bunun devami da gelir” diye konustu.

Turan, ihracat ve ithalat açisindan kendileri için en önemli konulardan birinin vizeler ve geçis belgeleri oldugunu sözlerine ekledi.

Özpoyraz’dan nazar boncugu hediyesi

Konusmalarin ardindan IZTO Meclis Baskani Selami Özpoyraz tarafindan firma sahibi firma sahibi George Theodosis’e nazar boncugu hediye edildi. Theodosis, hediye edilen nazar boncugunu feribota asacaklarinin sözünü verdi. Etkinlige Disisleri Bakanligi Izmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, Kültür ve Turizm Izmir Il Müdürü Murat Karaçanta, Izmir Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mustafa Özuslu, Konak Belediye Baskani Abdul Batur, TÜRSAB Ege BTK Baskani Tolga Gencer, Uluslararasi Nakliyeciler Dernegi Baskani Alper Özel ve is dünyasi temsilcileri de katildi.

Kaynak: İHA