Bakan Özer Açiklamasi 'Eger Okullari Kapali Tutsaydik En Önemli Firsat Penceremiz Olan Gençlerimizi Kaybedecektik'

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Kayseri’de düzenlenen 2022-2023 Egitim Ögretim Yili Degerlendirme Toplantisi’nda yaptigi konusmada, "Ilkokuldaki okullasma orani yüzde 99,63. Ortaokuldaki okullasma orani yüzde 99,44. Lisedeki okullasma orani yüzde 95,06. Okul öncesi okullasma orani yüzde 94. 2000’li yillarla bu rakamlarin hiçbir iliskisi yok. Ilk kez Türkiye; son 20 yilda OECD’deki ülkelerin okullasma oranina eristi" dedi.

Bakan Özer Açiklamasi 'Eger Okullari Kapali Tutsaydik En Önemli Firsat Penceremiz Olan Gençlerimizi Kaybedecektik'
Çesitli programlara katilmak üzere kentte bulunan Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, 2022-2023 Egitim Ögretim Yili Degerlendirme Toplantisi’nda il ve ilçe okul müdürleri ile bir araya geldi. Toplantinin açilisinda konusan Il Milli Egitim Müdürü Ayhan Teltik, kentte egitim alaninda yapilanlar hakkinda bilgilendirmelerde bulunarak, "Kütüphanesiz okul kalmasin kampanyasi’ çerçevesinde kütüphanesi olmayan 538 okulumuza yeni kütüphane yapilmis, 578 bin olan kitap sayimiz 1 milyon 395 bine çikarilmistir. Kütüphaneler, sadece kitap olan yerler degil, ögrencilerin ders çalistigi aksam ve hafta sonu açik olan yerler haline gelmistir. Ögrencilerimize ücretsiz ders kitabinin yaninda bu yil ilk defa sadece Kayseri’de 2 milyon 245 bin çalisma kitabi ve yardimci kaynak dagitilmistir. Egitimdeki her türlü firsat esitsizligini ortadan kaldirmak için yapilan ’temel egitimde 10 bin okul’ projesi çerçevesinde 111 okulun fiziki mekanlarini iyilestirmenin yaninda yönetici, ögretmen, ögrenci ve velilerimize yönelik seminerler düzenlenmistir. 16 ilçemizde 16 okulumuz ’çevre dostu bir okul’ projesi çerçevesinde ögrencilerimize farkindalik olusturmak için günes enerjisi, geri dönüsüm, led lambalarla donatilmistir. 3 organize sanayi bölgesinde açtigimiz 3 irtibat bürosunda mesleki egitim merkezlerimizi isletmelerimizle bulusturduk. Yapilan tanitim faaliyetleri sonucunda Aralik 2021 tarihinde 4 bin 527 olan mesleki egitim ögrenci sayimiz 13 bin 500’e çikartilmistir. Burada çiraklara bin 658 TL, kalfa ögrencilere de 2 bin 763 TL ücret verilmektedir. Halk egitim merkezlerimizde egitim alan kursiyer sayisi ilk 9 ayda 100 bin rakamina ulasmis, yil sonu hedefi olan 140 bin sayisi rahatlikla yakalanacaktir. Okul öncesi egitim seferberligi çerçevesinde 41 ana sinifi ve 4 anaokulu yapilmis, ayrica 31 anaokulu yapim projesi devam etmektedir. Okul öncesi okullasma oranimiz yüzde 95’e çikarilmis, yapimi devam eden anaokullari sonrasi bu oran daha da üstlere çikacaktir. Bu dönemde ilk kez uygulanan farkli alanlardaki yaz okullarinda 10 subede ögrencilerimize hizmet verilmistir. Aile okulu projesi çerçevesinde ögrencilerimizin yaninda onlara örnek olan velilerimizin de egitimi saglanmaktadir. Bu projelerle anlasilacagi üzere her yastan, her meslekten insanin egitime ihtiyaç vardir" dedi.

Vali Gökmen Çiçek ise, Bakan Özer’e egitime verdigi desteklerden dolayi tesekkürlerini ileterek; "Özellikle Kayseri’ye verdiginiz müjdelerle beraber sahsim ve arkadaslarim adina sunu söyleyebilirim ki bizim için ayri bir motivasyon kaynagi oldu. Egitimle ilgili büyük bir seferberlik baslattiginizi ve bazi uygulamalarla Türkiye’de ilk defa görüldügünü biliyoruz. Özellikle okullara gönderdiginiz ödeneklerin bir çok kisminin da harcanamadigini biliyoruz. Bizim okullarimiza da ciddi ödenekler geldi, okul müdürlerimiz bu manada ciddi bir rahatliga girdiler. Bundan dolayi sizlere tesekkür ediyorum" ifadelerini kullandi.

Okul idarecilerine seslenen Milli Egitim Bakani Bakan Mahmut Özer, Kayseri’nin egitim alanindaki yatirim bütçesini 1 milyar 477 milyon TL’ye çikarttiklarini ifade ederek, "Kayseri’nin gelmis oldugu noktayi çok daha iyi noktalara getirebilmek için bugün degerlendirme imkanimiz oldu. Yaklasik 690 milyon TL’lik yatirim bütçesini toplanti sonrasinda 1 milyar 477 milyon TL’ye çikartmis bulunuyoruz Kayseri’nin. Bunu Kayseri için bir baslangiç olarak düsünüyorum. Insallah sonraki ziyaretlerimizde verilen bu bütçelerin aktif olarak kullanildigini görerek yeni bütçelerle Kayseri’yi desteklemeye devam edecegiz" diye konustu.



"Eger biz okullari kapali tutsaydik en önemli firsat penceremiz olan gençlerimizi kaybedecektik"

Covid 19 döneminde egitimcilerin okullari açik tutmak için gösterdigi gayretlerden dolayi da memnuniyetini dile getiren Bakan Özer, "Bir tesekkürüm de; 2021-2022 egitim ögretim yilini birlikte kararli bir sekilde covid-19 salgini ortaminda okullara açik tutmadaki göstermis oldugunuz emekler için. Eger biz okullari kapali tutsaydik en önemli firsat penceremiz olan gençlerimizi kaybedecektik. Eger biz 19 milyon ögrencisi, 1.2 milyon ögretmeni olan 20 milyonun üzerindeki devasa bir egitim sistemini normallestirmeseydik Türkiye’nin bu denli hizli bir sekilde normallesebilmesi mümkün degildi. Bu nedenle milli egitim bakani olarak bu tarihi sürece katkinizdan dolayi tüm ögretmenlerimize ve idarecilerimize tesekkür belgesi gönderdim. Ilk kez bir milli egitim bakani bir yilda 2 defa ögretmenlere basari belgesi vermis oldu, insallah devami gelir" seklinde konustu.



"Ücretsiz dagitilan yardimci kaynaklar ders kitaplarini geçecek"

140 milyon yardimci kaynagin ögrencilerle bulustugunu, Ekim ayi içerisinde de 20 milyon daha yardimci kaynagin ögrencilerle bulusacaginin altini çizen Bakan Özer, "2022-2023 egitim ögretim yilina çok hizli basladik. 17 Haziran’da egitim ve ögretimi kapattiktan sonra Istanbul’da 4 binin üzerinde okul yöneticisi ile bir araya geldik. Dedik ki; ’2023 yili cumhuriyetin kurulusunun 100. yili, çok güzel bir baslangiç yapalim’. Istanbul’da baslatmis oldugumuz hazirlik süreçlerini tüm illerimizde devam ettirdik. Birincisi, son 19 yilda egitimde firsat esitligini güçlendirmek için her yil dagitilan ücretsiz kitaplarin niteligini artirarak tüm ögrencilerimize yilin basinda hazir hale getirdik. 153 milyon ücretsiz kitap tüm okullarimiza dagitildi. Bununla yetinmedik, ilk kez yardimci kaynak problemini egitim sisteminden kaldirmak için o kaynaklari basarak tüm ögrencilerimize ulastirmak istedik. Büyük bir heyecanla kaynaklar hazirlandi, basildi ve 140 milyon yardimci kaynak tüm okullarimizda ögrencilerimizle bulustu. Insallah Ekim ayi içerisinde 20 milyon ek kaynagi daha dagitacagiz ve dagittigimiz yardimci kaynaklar ders kitaplarini geçecek. 160 milyon yardimci kaynak dagitmis olacagiz" dedi.

Türkiye’deki okullasma oranini da açiklayan Bakan Özer; "Ilkokuldaki okullasma orani yüzde 99,63. Ortaokuldaki okullasma orani yüzde 99,44. Lisedeki okullasma orani yüzde 95,06. Okul öncesi okullasma orani yüzde 94. 2000’li yillarla bu rakamlarin hiçbir iliskisi yok. Ilk kez Türkiye; son 20 yilda OECD’deki ülkelerin okullasma oranina eristi" diye konustu.

Konusmalarin ardindan Bakan Özer’e çesitli hediyeler takdim edildi.
Kaynak: İHA