Bagdat'taki 'Ekim Gösterilerinde' 50 Kisi Yaralandi
Irak’ta Ekim 2019’da gerçeklestirilen hükümet karsiti protestolarin 3. yil dönümü kapsaminda baskent Bagdat’ta düzenlenen gösterilerde güvenlik güçleri ile eylemciler arasinda çikan olaylarda 50 kisinin yaralandigi açiklandi.

Irak’ta 1 Ekim 2019 tarihinde baslayan ve dönemin Basbakani Adil Abdülmehdi’nin istifasi ile sonuçlanan hükümet karsiti protestolarin 3. yil dönümü dolayisiyla bugün baskent Bagdat’ta sabahin erken saatlerinden itibaren gerçeklestirilen gösteriler sürüyor. Sabahin ilk saatlerinden itibaren hükümet konaklari ve yabanci temsilciliklerin bulundugu korunakli Yesil Bölge karsisinda yer alan ünlü Tahrir Meydani’nda toplanan kalabalik grup sloganlar esliginde Yesil Bölge’ye giden Cumhuriyet Köprüsü’ne yürüdü. Güvenlik güçlerinin kurdugu demir bariyerleri asan protestocular güvenlik güçlerine tas ile saldirirken, güvenlik güçleri ise göstericilere göz yasartici ve ses bombasi ile karsilik verdi. Çikan olaylarda saglik ekiplerinden edinilen bilgiye göre, olaylarda 24 güvenlik mensubu olmak üzere 50 kisi yaralandi.
Irak hükümetine bagli Medya Güvenlik Agi, protestolarda meydana gelen olaylarda 19’u güvenlik güçleri mensubu ve 9’u protestocu olmak üzere toplam 28 kisinin yaralandigini duyurmustu.
Ekim 2019’daki protestolar
Irak’in baskenti Bagdat’ta kamu hizmeti yetersizligi ve yolsuzluk nedeniyle 1 Ekim 2019’da baslayan protestolar, 25 Ekim’de siddetini arttirarak ülke geneline yayilmisti. Protestolarda 600’den fazla kisi hayatini kaybetmis, 17 binden fazla kisi de yaralanmisti. Artan protestolar ve baski üzerine dönemin Basbakani Adil Abdülmehdi, Kasim 2019’da istifa etmek zorunda kalmisti.
