'Z Kusagi' Sosyal Medya Fenomenlerinin Aylik Geliri 20 Ila 200 Bin TL Arasinda

Web 1.0’den web 2.0’a ve web 3.0’a geçisle sosyal medya ile birlikte Z kusaginda meslek tercihleri degisti. Ögretim Görevlisi ve Dijital Medya Uzmani Sercan Öge, sosyal medya fenomenlerinin aylik gelirlerinin 20 ile 200 bin TL arasinda degistigine deginirken, ailelere de uyarilarda bulundu.

'Z Kusagi' Sosyal Medya Fenomenlerinin Aylik Geliri 20 Ila 200 Bin TL Arasinda
Teknolojik gelismelerle birlikte hayatin bir parçasi haline gelen internet ve sosyal medya, akilli telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar araciligiyla çocuklarin da erisimine açik hale geldi. Ögretim Görevlisi ve Dijital Medya Uzmani Mehmet Sercan Öge, ileride buzdolaplarinda ürünlerin bitmesiyle akilli dolaplarin uyari mesaji atacagini belirterek, yeni meslek alani olan sosyal medyanin fenomenlere aylik getirisinin 20 ile 200 bin TL arasinda degistigini söyledi.

Sosyal medyanin insanlarin hayatina web 1.0 teknolojisiyle girdigini hatirlatan Öge, özellikle 2004 yilinda Facebook, 2006 yilinda Twitter ve 2010 yilinda Instagram’in kurulmasiyla birlikte web 2.0 teknolojisinin yayginlasmaya basladigini hatirlatti. Web 2.0 teknolojisinin web 1.0’dan farkinin tek yönlü iletisimden çift yönlü iletisime geçis asamasi olduguna deginen Öge, “Eskiden web site sahipleri, webmasterlar, siteyi yönetenler ürettikleri içerikleri vatandaslarla paylasirlardi. Simdi ise web 2.0 teknolojisinde artik bizler bu mecralarda paylasilan içeriklere yorum yapabilmeye ve kendimiz içerik üretmeye basladik. Bu da bize çift yönlü bir iletisim imkani sundu. Simdi ise web 2.0 teknolojisinden web 3.0 teknolojisine girmis bulunmaktayiz. 2010-2020 yillarini kapsayan dönem. Bu da özellikle yapay zeka uygulamalarinin gelistigi bir dönem. 2020-2030 yillarini kapsayan dönemde de web 4.0 teknolojisi hayatimiza girecek. Bunda da artik evimizde kullandigimiz buzdolaplari, klimalar, televizyonlar tamamen internete bagli bir sekilde çalisacaklar ve çok farkli gelebilir ama buzdolabinin içinde bulunan domates miktari azaldigi zaman içindeki yapay zeka teknolojisi sayesinde kullanicisina bir mesaj gelecek, ’Eve gelirken domates alabilirsin” dedi.



“Z kusagi Tiktok’ta ve bu tarz sosyal medya araçlarinda çok tehlikeli yollara basvurabiliyorlar”

Sosyal medyanin ortaya çikmasiyla beraber çok büyük bir pazar ortaya çiktigini ifade eden Öge, insanlarin sosyal medya mecralari üzerinden alisveris yapmaya basladigini kaydetti.

Öge, “Bunu gören markalar, kurum ve kuruluslar sosyal medyalarda yer aldilar. Burada profesyonel destek alabilmeleri için sosyal medya danismanlarina, sosyal medya uzmanlarina, dijital medya uzmanlarina ihtiyaç duyuldu. Bu da sosyal medyanin yeni meslekler kategorisini ortaya çikardi. Bunlar kurumsal olarak ortaya çikan yeni meslek kategorileri. Bir de bunun yani sira vatandaslarin ortaya çikardigi yeni meslekler var. Youtuberlar, Tiktokirlar, sürekli yayin yapan bizim içerik üreticisi dedigimiz ama halk arasinda fenomen olarak tabir edilen kisiler türemeye basladi.

Kazançlari su anda sosyal medya danismanlarindan biraz daha fazla. Sosyal medya danismanlari aylik olarak 10 ile 20 bin TL arasinda bir kazanç elde ederken, bir içerik üreticisinin, yani sosyal medya fenomeninin kazandigi tutar 20 bin ile 200 bin TL arasinda aylik bir tutar” seklinde konustu.



“Bu isin kesinlikle bir devamliligi yok, elinizdeki her seyi kaybedebilirsiniz”

Tiktok’ta içerik üreticisi bir sayfa açip Tiktok’ta aldigi abone sayisina, izlenme sayisina ve Tiktok’tan gelen hediye oyuncak sayisina göre günün sonunda bir kazanç elde ettigini aktaran Öge, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bunu gören Z kusagi, Tiktok’tan veya bu tarz sosyal medya araçlarindan daha fazla kazanç elde edebilmek için çok tehlikeli yollara basvurabiliyorlar. Bu durum tehlikeli bir durum. Özellikle Z kusagi çocuklarina sahip olan ebeveynlerin profesyonel olarak sosyal medya danismanlarindan, dijital medya danismanlarindan destek almalarini öneriyoruz. Günümüzde de üniversitelerimizde sosyal medya pazarlama bölümleri, sosyal medya yöneticiligi bölümleri de mevcut. Bir üniversitede özel güvenlik olarak çalisiyor ama Youtebe’da açtigi bir sayfada da cumartesi-pazar günleri çalismadigi günlerde de çikip videolar çekebiliyor. Bu videolarda yaptigi paylasimlar da onun profesyonel hayatina zarar verebiliyor. Bir savcimizin Tiktok’tan açtigi hesap ve dans figürleri gündeme oturdu, hep beraber gördük. Bu isin kesinlikle bir devamliligi yok. Siz 1 milyon aboneye ulastiniz. Aylik 100 bin TL ücret elde ediyorsunuz. O sayfaniz uygulama tarafindan kapatilirsa herhangi bir sekilde itirazda bulunamazsiniz ve çikip hakkinizi arayamazsiniz. Elinizdeki her seyi kaybedebilirsiniz. O yüzden tabii ki profesyonel bir hayatimiz olacak. Egitimimizi güzel bir sekilde tamamlayacagiz ve sosyal medya mecralarinda da yer almaya devam edecegiz.”
Kaynak: İHA